Vitamine D slikken tegen corona, heeft dat zin?

Een groeiende groep wetenschappers roept op om vitamine D-gebruik te stimuleren omdat het mogelijk een infectie kan afwenden of kan voorkomen dat een besmetting ernstig verloopt.

Vitamine D speelt een rol bij een goede werking van het immuunsysteem. Bij de helft van de volwassenen is het vitamine D-gehalte laag. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Sommige groepen hebben meer vitamine D nodig dan ze uit zonlicht en voeding kunnen halen. Het Voedingscentrum raadt hen aan om extra vitamine D bij te slikken. Voor vrouwen van boven de 50 geldt wordt bijvoorbeeld 10 microgram per dag aangeraden en voor zowel mannen als vrouwen boven de 70 jaar 20 microgram. Het duurt 1,5 tot 3 maanden voordat de hoeveelheid vitamine D in je bloed daadwerkelijk is verhoogd.

Helpt vitamine D tegen corona?

De onderzoekers raden aan om in de winter elke dag een pilletje van 25 tot 50 microgram te nemen om een eventueel tekort aan te vullen. Ouderen, mensen met obesitas en luchtwegaandoeningen, zoals astma en COPD hebben vaak een tekort aan vitamine D. Het klopt dat bij deze mensen een COVID-19 infectie vaak ernstiger verloopt dan bij andere groepen. Maar het is nog niet bekend of dit komt door een tekort aan vitamine D of andere onderliggende oorzaken. Er is dus eerst nog meer onderzoek nodig.

Lees ook deze bijlage
Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Coronatijd en Gezond leven

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (3)

Antonius Je Walle
13-11-2020 om 16:26

h
HET GEKSTE IS BIJ CORONA DAT JE ALLEEN MAAR BESMETING HOORT EN GEEN GENEESEN HOORT.

Praat mee