Uit het kookboek Midden-Oosterse salades: Fattoush met watermeloen

Alle 52 recepten in dit kookboek zijn: snel, simpel, vlot te maken en toch origineel. Smaakbommetjes waarvoor je niet eens zo gek veel ingrediënten nodig hebt. Zoals deze verrassende fattoush, de wereldberoemde Libanese salade met knapperige stukjes brood. Zomerser wordt het niet.

Fattoush met watermeloen, een Libanese salade met knapperige stukjes brood.

Ingrediënten voor 6 personen

  • 1 kleine komkommer
  • 40 ml olijfolie
  • 1 pita (of platbrood), in stukjes gescheurd zeezoutvlokken
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • ⅛ watermeloen, geschild, in 2 cm grote blokjes
  • 6 radijsjes, in vieren
  • blaadjes van ½ bos munt, in reepjes
  • ¼ rode ui, in dunne ringen
  • sap van 1 citroen
  • 80 ml extra vierge olijfolie
  • ½ tl sumak

Bereiden

  • Halveer de komkommer in de lengte.
  • Snijd de komkommerhelften in schuine, halve plakjes van 1 cm dik.
  • Verwarm 40 ml olijfolie in een koekenpan op halfhoog vuur.
  • Bak de stukjes pita al omscheppend in 2 tot 3 minuten goudbruin en knapperig.
  • Schep de pitachips met een schuimspaan uit de pan in een grote kom en bestrooi ze met zout en gerookt paprikapoeder. Zet opzij en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Voeg de komkommer, watermeloen, radijs, munt en rode ui toe aan de pitachips in de kom.
  • Sprenkel het citroensap en de extra vierge olijfolie erover, meng de salade goed en voeg indien nodig nog wat zeezoutvlokken toe.
  • Schep de fattoush op een serveerschaal, strooi de sumak erover en serveer.

  • TIP

    Sumak is een tot grof poeder gemalen soort rode besjes. Lekker fris (à la citroen), maar dan nog aromatischer. Een fijne smaak-oppepper die je op ’t laatst toevoegt. Te koop in Turkse winkels.

Lees meer over: Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu