Uit de schulden: zo krijg je het voor elkaar

Tegenwoordig staat de deurwaarder steeds vaker op de stoep bij mensen met middeninkomens. Ze zijn de weg kwijtgeraakt door werkloosheid, een echtscheiding, domme pech of een gat in de hand. Kan iedereen in de schulden raken? En: hoe kom je er weer uit?

Toen Paul Otter (gerechtsdeurwaarder en directeur bij Syncassa) 27 jaar geleden als gerechtsdeurwaarder begon, kwam hij eigenlijk alleen maar over de vloer bij mensen die langdurig een heel laag inkomen hadden en bij mensen met een drugs-, drank- of gokverslaving. Chronisch te weinig inkomen en een of meer verslavingen zijn volgens het Nibud nog steeds twee belangrijke factoren waardoor mensen in de schulden raken. Maar tegenwoordig staat de gerechtsdeurwaarder ook steeds vaker op de stoep bij mensen met middeninkomens. Otter: ‘Dat is een groeigroep in mijn database.’ Hoe komt dat? Omdat het heel makkelijk is om schulden te maken, stelt Otter. En door domme pech en de nasleep ervan. ‘Mensen die heel capabel zijn om hun eigen problemen op te lossen, raken soms door werkloosheid of een echtscheiding de weg kwijt en krijgen daarna hun leven niet meer op de rit.’ Uit het onderzoek ‘Financiële problemen’ van  het Nibud blijkt dat ruim een op de vijf huishoudens betalingsproblemen heeft. En terwijl het tien jaar geleden zelden voorkwam dat het gas werd afgesloten of dat er loonbeslag werd gelegd, gebeurt dit nu bij zo’n 6 procent van alle huishoudens.

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit is een EXTRA artikel en alleen te bekijken voor abonnees. Maak nu een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past om direct onbeperkt toegang te krijgen tot alle artikelen.

Maak een account aan