Thuistest cholesterol

Te vinden in het drogisterijschap: de Easy Home Test Cholesterol. Heb je daar iets aan? En hoe betrouwbaar is het resultaat?

Vers in het drogisterijschap: de Easy Home Test Cholesterol.

Heb je daar iets aan? En hoe betrouwbaar is het resultaat?Wat is cholesterol? Cholesterol komt uit de sterolenfamilie en is nodig voor de productie van gal, cellen en hormonen. Het komt binnen via onze voeding en vanuit de lichaamscellen die het aanmaken. Onze lever meet het cholesterolgehalte en maakt, afhankelijk van de behoefte, meer of minder aan. Lipoproteïnen vervoeren cholesteroldeeltjes door ons lichaam. De belangrijkste lipoproteïnen zijn LDL en HDL. HDL heet ‘goed’, LDL ‘slecht’, maar die scheiding is niet zo scherp.

Hoe gevaarlijk is een hoog cholesterolgehalte?

Bij een hoog cholesterolgehalte kunnen aderen dichtslibben: artherosclerose. Het zit blijkbaar ingebakken in de mens. Tijdens de Vietnamoorlog onderzocht men jonge soldaten. Sommigen hadden artherosclerose, maar in Egyptische mummies is het ook aangetroffen. Risicofactoren als veel verzadigd vet eten, overgewicht en roken vergroten de kans op hart- en vaatziekten. Cholesterolverlagers of cholesterol-absorptieremmers verkleinen dat risico. Is je cholesterolgehalte te hoog, dan moet je iets doen. Het zelf op peil houden, is moeilijk omdat je lever het regelt. Cholesterolverlagende marga-rines hebben een minimaal effect.

Waaruit bestaat de cholesteroltest?

Er zijn twee varianten. De Cholesteroltest meet je totaalcholesterol, de Cholesterol Plus-test geeft je daarnaast het HDL-cholesterolgehalte. Je risico-factor is het totaalcholesterol gedeeld door je HDL-cholesterol. Aan de Cholesteroltest alleen heb je dus weinig. Beide tests kosten € 19,99 per stuk. Bij de standaard Cholesteroltest krijg je daarvoor een lancet voor de vingerprik, een pleister, een duidelijke gebruiksaanwijzing, een resultatentabel en een plastic cholesterolmeter. De Cholesterol Plus-test bevat twee cholesterolmeters: een voor het totaalcholesterol en een voor het HDL-cholesterol.

Is de test makkelijk uit te voeren?

Ja. Met de lancet prik je in je vinger (doet geen pijn). Je laat een bloeddruppel vallen op het testrondje, wacht vier minuten en trekt het activeringsschuifje open. Zodra het OK-rondje blauwpaars kleurt, begint de bloedanalyse. De test is klaar wanneer het END-rondje bovenaan groen is. Een blauwpaarse streep geeft een getal aan. In de resultatentabel zie je hoeveel mmol (meeteenheid voor cholesterol) daarbij hoort en in welke risicocategorie je valt.

Hoe betrouwbaar is het resultaat?

Volgens de bijsluiter is de test even betrouwbaar als een huisartstest. Bij één totaalcholesteroltest was het getal op het afleesvenster echter nauwelijks te lezen. De tweede was goed leesbaar, maar wees een ander getal aan. Dat komt doordat testen in series (‘lots’) op de markt komen, verklaart de producent, waardoor een kleine marge mogelijk is. In ons geval was de risicofactor alarmerend hoog. We vroegen om opheldering en werden geadviseerd om naar de huisarts te gaan voor een speciaal dieet of ‘een pilletje’. Overigens verzorgt geneesmiddelenfabrikant Actavis de sales en marketing rond deze thuistests. Zij maken de cholesterolverlager Simvastatine.

Kortom: thuis testen of naar de huisarts?

Het Nederlands Huisartsen Genootschap raadt thuistesten af. Prof. dr. Bert Groen, biochemicus aan de Groningse Faculteit Medische Wetenschappen: ‘Twintig euro voor een test is veel. Naar de huisarts gaan is beter. Daarnaast kan zo’n thuistest een vals positieve of vals negatieve uitslag geven: of je maakt je ongerust om niets, of er is wel iets aan de hand wat niet uit de test blijkt.’

Lees meer over: Gezond gewicht

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu