Spierpijn na het sporten: goed of slecht?

Spierpijn na het sporten geeft je het gevoel dat je goed bezig bent geweest. Klopt dat?

Je kent het misschien wel: direct na het sporten heb je geen centje pijn, maar een dag later ben je zo stijf en zijn je spieren zo pijnlijk, dat je amper je bed uit kan komen. Goed bezig geweest, dus? Nou nee. Het betekent dat je je spieren hebt overbelast. Spierpijn wordt veroorzaakt door kleine scheurtjes in de spiervezels. Je lichaam reageert hierop met een ontstekingsreactie en gaat aan de slag om de schade te repareren. Daarbij heeft je lijf de neiging om door te schieten: naast herstel worden er zelfs extra spiervezels bijgemaakt. Dit heet ‘overcompensatie’ en is de reden dat je van regelmatig sporten telkens iets fitter en sterker wordt.

Bouw rust in

Een beetje spierpijn na het sporten is dus prima, al blijft het belangrijk dat je je spieren tijd geeft om zich te herstellen. Wacht dus met de volgende keer sporten tot de spierpijn (grotendeels) is verdwenen.

Maar als je te zwaar traint, kan je lichaam de schade niet meer zo snel repareren. Je bouwt geen extra spieren op, maar breekt ze alleen maar af. Overdrijf het sporten niet. In een verantwoord trainingsschema is er aandacht voor training én rust. Genoeg slapen, gezond eten en vooral: luisteren naar je lichaam. Dat helpt ook om plezier te blijven houden in sporten.

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Registreer je nu gratis en lees meteen meer!

Registreer gratis