Slechthorendheid

Veel mensen willen er niet aan dat ze doof worden. Van alle redenen waarom mensen hun huisarts bezoeken, staat een verminderd gehoor ongeveer op de honderdste plek. Jammer, want gehoorverlies heeft een grote impact op je kwaliteit van leven, en er is van alles aan te doen.

Wie ouder wordt, gaat slechter horen. Van de zeventigjarigen blijkt 50 procent al in aanmerking te komen voor een hoortoestel. Dat zijn gemiddelden: terwijl de een op zijn negentigste nog best goed hoort, is de ander op z’n zestigste al hardhorend.

Waarom verschilt dat zo? ‘Dat heeft onder andere te maken met de blootstelling aan geluid’, antwoordt audioloog en klinisch fysicus dr. Jan de Laat (LUMC). ‘Je leven lang hoor je geluid – soms te hard. Dan gaan er wat trilhaartjes in je binnenoor kapot. Die schade telt op. Dus als je veel lawaai hebt gehoord, zelfs al was dat op jeugdige leeftijd, dan ben je misschien op je zestigste al toe aan een gehoorapparaat.’

Ook het verouderen zelf doet je gehoor geen goed. ‘Je aderen kunnen gaan verkalken, je weefsels worden minder elastisch, je zenuwen en spieren gaan achteruit’, somt De Laat op. ‘Al die onderdelen zitten ook bij je oor, dus daar heeft je gehoor last van. Heb je vaak oorontstekingen gehad, dan kan je gehoor nog sneller achteruitgaan. Erfelijke aanleg speelt ook mee.’

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan