Slaapcentrum

Veel mensen liggen ’s nachts wakker, zijn altijd moe of kunnen de slaap niet vatten. Kun je daar zelf geen verklaring voor vinden, dan kun je terecht bij een slaapcentrum. Er zijn er zo’n tachtig in ons land. We namen een kijkje bij de grootste van Noord-Nederland, in het Martini Ziekenhuis in Groningen.

Slaapapneu is een aandoening waarbij je luchtweg tijdens het slapen eventjes wordt afgesloten

In het slaapcentrum van het Martini Ziekenhuis krijg je algauw het gevoel in een sciencefictionfilm te zijn beland. In een behandelkamer bevestigen onderzoekslaborant Maurice Bogema en zijn assistent Joke Moekotte in een razend tempo een grote hoeveelheid meetinstrumenten op het lichaam van Joey (31). Acht elektroden op zijn hoofd. Twee naast zijn ogen. Twee op zijn kaak. Twee op zijn romp. Trilsensoren op zijn hals en in zijn neus. Twee rekbare banden om zijn borst en buik. Er komen wattenstokjes en scrubcrème aan te pas, zodat de elektroden beter op de huid blijven zitten. Voor extra goede ­hechting droogt Maurice de lijm onder de plakkers met een soort miniföhn. Uiteindelijk verbindt hij alle onderdelen via tientallen draden met een draagbaar ­kastje dat Joey om zijn nek krijgt.
Amper een halfuur later staat Joey weer buiten. Beplakt en behangen mag hij naar huis, om daar te proberen om een rustige nacht door te brengen. Het lijkt een haast onmogelijke opgave. Toch heeft hij het allemaal graag over voor het slaaponderzoek dat vannacht bij hem wordt gedaan. Zolang maar duidelijk wordt waarom hij al tijden zo hondsmoe is.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan