Podcastluistertips

Podcasts – audioprogramma’s – kunnen over alle mogelijke onderwerpen gaan, en je kunt luisteren waar en wanneer je maar wilt. Radiopresentator Mischa Blok is groot fan én maker van de podcasts VINK en Liefdeslessen. In elke RADAR+ geeft ze vier podcastluistertips. Van klimaatfeitjes van de weerman tot de liedjes van Harry Bannink.

Zo luister je naar podcasts

Je luistert gratis naar podcasts via je mobiele telefoon, tablet of computer. Op een iPhone zit standaard een podcast-app. Met Spotify kun je via de zoekfunctie podcasts vinden. Of ga naar websites als nporadio1/podcasts of podcastluisteren.nl. Heb je een podcast gevonden die je heel erg leuk vindt? Klik dan op ‘abonneer’ en je krijgt voortaan automatisch een seintje wanneer er een nieuwe aflevering verschijnt.

 • 1

  DE WEERMAN
  Peter Kuipers Munneke is een weerman, zoals een weerman hoort te zijn. Deskundig, bescheiden én hij is een ­wandelende encyclopedie van leuke klimaatfeitjes. Een ­nuchtere stem in een tijd waarin de klimaatdiscussie hevig oplaait. Zo vertelt hij in deze podcast van NOS/NPO Radio 1 dat de herfst net zo nat is als de zomer, hoe het toch komt dat het minder vaak mistig is en waarom weermannen altijd over ‘wolkenvelden’ spreken, terwijl de rest van Nederland die term nooit gebruikt. Leuke bonus: deze weerman houdt van jazz en trakteert je aan het eind van iedere aflevering op een mooi jazznummer.

 • 2

  EL TARANGU
  De telefoon gaat in huize Lucien Van Impe, de laatste Belg die de Tour de France won, in 1976. De Spaanse wielerheld José Manuel Fuente (bijnaam El Tarangu) nodigt hem uit voor een etentje. Ze kennen elkaar nog vanuit hun wielercarrière, dus niets vreemds, zou je ­denken. Ware het niet dat José Manuel Fuente zeven jaar ­eerder is overleden. En ­begraven. De drie dames van Audio­collectief Schik gaan op onderzoek uit. Een prachtige zesdelige podcast die de ­luisteraar van begin tot eind tussen leugens en waarheden laat balanceren en die je in één keer zult willen beluisteren. Ideaal dus voor een lange autorit of vliegreis.

 • 3

  VAN TWEE KANTEN
  Misschien ken je de rubriek ­‘Liefde en Lust’ in Volkskrant Magazine waarin mensen openhartig vertellen over hun liefdesleven. Deze rubriek wordt geschreven door journalist ­Corine Koole en zij is ook ­degene die voor deze podcast van de Volkskrant steeds een ander stel interviewt. Los van elkaar, zodat ze ieder hun kant van het verhaal kunnen ­vertellen. Verhalen over uitdagingen die stellen hebben moeten over­winnen. Zo zorgt Bo voor de ­zieke Marianne en ze vertellen over de dunne scheidslijn tussen geliefde en zorgverlener. Hanko en Marja praten over de sleur die intrad toen hun kinderen het huis verlieten, en hoe zij een open relatie met elkaar zijn aangegaan. Mooie interviews waarin veel stellen iets zullen herkennen en boeiend om te horen hoe twee mensen de­­zelfde gebeurtenis op een heel andere manier kunnen beleven.

 • 4

  DE GROTE HARRY BANNINK PODCAST
  Op een mooie pinksterdag, Het is over, Een stekkie van de fuchsia. Waarschijnlijk kun je deze klassiekers, ­gecomponeerd door Harry Bannink, meezingen. Terecht dus dat Gijs Groenteman in De Grote Harry Bannink Podcast uit­gebreid praat met mensen die met hem hebben samen­gewerkt. Edwin Rutten praat liefdevol over zijn hoofdgeitenbreier, Jenny Arean luistert met Gijs naar Vluchten kan niet meer en blikt terug op haar geheime relatie met Frans Halsema. Henny Vrienten over Banninks wals: ‘Er zit altijd die aarzeling in, niet ­poemtata-poemtata, maar toemtá-tatoemtietie.’ Heerlijk om samen met deze mensen Banninks muziek te beluisteren en een completer beeld van hem te krijgen. Voor een compleet overzicht van alle podcasts van Gijs Groenteman over Bannink, ga naar podcastluisteren.nl


Zie je door alle podcasts het bos niet meer? Smacht je naar goede luistertips? De redding is nabij. VINK is dé podcastgids van Nederland! Radio 1-presentator Mischa Blok, Vincent Bijlo – dé radiorecensent van Nederland – en Volkskrant-recensent Stan Putman bespreken drie podcasts aan de hand van fragmenten en leggen ze langs de meedogenloze VINK-meetlat!
Mischa Blok krijgt liefdeslessen van BN-ers. Bijzonder openhartige gesprekken over de liefde in de intimiteit van hun favoriete kroeg. En die lege barkruk naast hen? Die is voor jou!
Lees meer over: Columns

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Registreer je nu gratis en lees meteen meer!

Registreer nu