Minder belasting betalen? Kom nu in actie

In het voorjaar van 2021 doe je belastingaangifte over dit jaar. Vóór 31 december kun je zelf nog een paar dingen doen om ervoor te zorgen dat je straks minder belasting betaalt. Zes tips.

Tip 1 Zorg voor minder vermogens­rendementsheffing
Je betaalt belasting over het rendement op je spaargeld. Je banksaldo op 1 januari is het uitgangspunt. Hoe lager je banksaldo, hoe minder vermogensrendementsheffing je betaalt. Daarom is het slim om alle openstaande rekeningen vóór het einde van het jaar te betalen. Misschien ligt er nog een belastingaanslag, een tandartsrekening, een nota van de loodgieter: betaal ze tijdig. Wil je een andere auto kopen? Eindelijk die elektrische fiets? Een nieuwe keuken? Voor de vermogensrendementsheffing is het slim om dat dit najaar nog te doen. Zorg ervoor dat je ook dit jaar de factuur betaalt. Overigens merk je het effect hiervan pas bij je aangifte over 2021. Maar dan moet je wel in 2020 nog in actie komen.

Tip 2 Betaal de hypotheekrente vooruit
Je mag de hypotheekrente een halfjaar vooruit betalen en van de belasting aftrekken. Dat is ­gunstig voor de vermogensrendementsheffing, want daardoor heb je minder vermogen op 1 ­januari. Voor mensen met een hoog inkomen is er een extra ­voordeel. In de hoogste belastingschijf wordt de hypotheek­renteaftrek sinds een paar jaar stap voor stap afgebouwd naar 37,05 procent. In 2020 kun je de rente nog tegen 46 procent aftrekken. In 2021 tegen 43 procent. Dus nu al betalen en aftrekken is gunstig. Informeer bij je hypotheekbank naar de mogelijkheden, want niet elke hypotheekbank accepteert zo’n vooruitbetaling.

Tip 3 Combineer giften aan goede doelen
Giften aan erkende goede doelen zijn aftrekbaar. Tenminste, als je voldoende geeft. Er geldt een drempel van 1 procent van je inkomen – het ­inkomen in box 3, dus rendement op je vermogen, meegeteld. Zodra je méér geeft, mag je dat deel aftrekken. Heel veel mensen komen niet aan die
1 procent. Ze geven elk jaar aan goede doelen, maar altijd net te weinig om de gift te kunnen aftrekken. In dat geval kun je beter de gift die je anders verspreid over twee jaar zou geven in één keer geven. Dan haal je de drempel vaak wel. Ook is het een idee om geen losse giften te doen, maar de gift te verpakken als ‘periodieke gift’.

Voor ­periodieke giften geldt de drempel van 1 procent niet, ze zijn altijd aftrekbaar. Een ­periodieke gift wil zeggen dat je je vastlegt om minstens vijf jaar geld te schenken aan een goed doel. Misschien is er een doel waar je sowieso elk jaar geld aan geeft. Dan is zo’n periodieke gift helemaal een goede ­oplossing. Dat gaat heel gemakkelijk. Een paar jaar geleden was hiervoor een ­notariële akte nodig, maar nu is het voldoende als je een schenkingsovereenkomst maakt. Op ­belastingdienst.nl kun je een voorbeeldovereenkomst downloaden. Op deze site zie je ook welke goede doelen erkend zijn.

Tip 4 Extraatjes voor kinderen en klein­kinderen
Elk jaar mag je belastingvrij geld geven aan je ­kinderen en kleinkinderen. Behalve dat de meeste mensen dat leuk vinden, levert het ook belastingbesparingen op. Het scheelt vermogens­rendementsheffing, want je banksaldo gaat omlaag. (Maar als je kinderen en kleinkinderen steeds beter in de slappe was komen te zitten, gaat hun ­vermogensrendementsheffing weer omhoog.) Op termijn scheelt het erfbelasting, want alles wat je nu geeft, kunnen ze straks niet meer erven. En het scheelt schenkbelasting, zolang je niet meer geeft dan de vrijgestelde bedragen. In 2020 mag je € 5.515 belastingvrij aan je kinderen geven. Ook mag je eenmalig € 26.457 geven aan een kind tussen de 18 en 40 jaar.

Aan anderen, waaronder je kleinkinderen, mag je in 2020 belastingvrij € 2.208 geven. Je mag belastingvrij maximaal € 103.643 geven als dat geld besteed wordt aan de koop of verbouwing van een huis of de aflossing van een hypotheek. Al die vrijstellingen bij elkaar optellen mag niet. Als je twijfelt kun je het beste bellen met de Belastingtelefoon (0800-0543). Als je iets verkeerd doet, moet je namelijk alsnog schenkbelasting moet betalen. De schenkbelasting is bij giften tot € 126.722 aan kinderen 10 procent en aan kleinkinderen 18 procent. Over het meerdere deel van de schenking zijn de percentages 20 en 36 procent.

Het bedrag dat u belastingvrij aan een ander mag schenken gaat in 2021 tijdelijk met € 1.000 omhoog. Dit is besloten vanwege de coronacrisis. Ook de schenkingsvrijstelling voor schenkingen van ouders aan kinderen is met € 1.000 verhoogd. Meer informatie vind je op de site van de Belastingdienst.

Tip 5 Ga nog even naar de tandarts
Sommige zorgkosten mag je aftrekken, maar er geldt een drempel die afhankelijk is van je ­inkomen. Bij een modaal inkomen – zo’n € 36.500 per jaar – is de drempel ongeveer € 600. Zodra je meer kosten maakt, mag je die aftrekken. Op belastingdienst.nl kun je zien met welk drempelbedrag je te maken hebt. Wanneer je dit jaar al zo veel zorgkosten hebt gemaakt dat je in de buurt van de drempel zit of er overheen bent, en je bent toe aan een dure tandartsbehandeling, is het de moeite waard om nog dit jaar naar de tandarts te gaan. Houd er ­rekening mee dat lang niet alle zorgkosten aftrekbaar zijn. Zorgkosten die al vergoed zijn door je verzekeraar kun je sowieso niet aftrekken. Op belastingdienst.nl vind je een overzicht van de zorgkosten die je mag aftrekken en de bijbehorende maximum bedragen.

Tip 6 Vul een pensioen­tekort aan
Hoeveel pensioen je fiscaal gezien mag opbouwen is wettelijk geregeld. Als je een baan hebt waarbij je pensioen opbouwt, is er doorgaans weinig fiscale ruimte over voor iets extra’s. Met een rekenhulp op belastingdienst.nl kun je zien hoeveel ruimte je nog hebt om een extra storting te doen voor je pensioen, bijvoorbeeld voor lijfrentes of banksparen. Zzp’ers hebben die fiscale ruimte altijd. Als je voor 31 december geld opzij zet voor je pensioen, kun je die inleg nog aftrekken van de belasting die je betaalt over 2020. Als je later lijfrenteuitkeringen krijgt, betaal je inkomstenbelasting over deze uitkeringen.

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Bespaartips

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu