Minder belasting betalen? Kom nu in actie

Volgend voorjaar doe je belastingaangifte over dit jaar. Vóór 31 december kun je zelf nog een paar dingen doen om ervoor te zorgen dat je straks minder belasting betaalt. Zes tips.

Tip 1 Zorg voor minder vermogens­rendementsheffing
Je betaalt belasting over het rendement op je spaargeld. Je banksaldo op 1 januari is het uitgangspunt. Hoe lager je banksaldo, hoe minder vermogensrendementsheffing je betaalt. Daarom is het slim om alle openstaande rekeningen vóór het einde van het jaar te betalen. Misschien ligt er nog een belastingaanslag, een tandartsrekening, een nota van de loodgieter: betaal ze tijdig. Maak je in 2018 een grote, dure reis? ­Misschien kun je die nu alvast betalen. Wil je een nieuwe keuken aanschaffen? Je kunt overwegen dat dit najaar nog te doen – en dus ook de ­factuur te betalen – in plaats van volgend voorjaar. Overigens merk je het effect hiervan pas bij je aangifte over 2018. Maar dan moet je wel in 2017 nog in actie komen.

Tip 2 Betaal de hypotheekrente vooruit
Je mag de hypotheekrente een halfjaar vooruit betalen en van de belasting aftrekken. Dat is ­gunstig voor de vermogensrendementsheffing, want daardoor heb je minder vermogen op 1 ­januari. Voor mensen met een hoog inkomen is er een extra ­voordeel. In de hoogste belastingschijf wordt de hypotheek­renteaftrek sinds een paar jaar stap voor stap afgebouwd van 52 procent naar 38 procent. In 2017 kun je de rente nog tegen 50 ­procent ­aftrekken. In 2018 tegen 49,5 procent. Dus nu al betalen en aftrekken is gunstig. Informeer bij je hypotheekbank naar de mogelijkheden, want niet elke hypotheekbank accepteert zo’n vooruit­betaling.

Tip 3 Combineer giften aan goede doelen
Giften aan erkende goede doelen zijn aftrekbaar. Tenminste, als je voldoende geeft. Er geldt een drempel van 1 procent van je inkomen – het ­inkomen in box 3, dus rendement op je vermogen, meegeteld. Zodra je méér geeft, mag je dat deel aftrekken. Heel veel mensen komen niet aan die
1 procent. Ze geven elk jaar aan goede doelen, maar altijd net te weinig om de gift te kunnen aftrekken. In dat geval kun je beter de gift die je anders verspreid over twee jaar zou geven in één keer geven. Dan haal je de drempel vaak wel. Ook is het een idee om geen losse giften te doen, maar de gift te verpakken als ‘periodieke gift’. Voor ­periodieke giften geldt de drempel van 1 procent niet, ze zijn altijd aftrekbaar. Een ­periodieke gift wil zeggen dat je je vastlegt om minstens vijf jaar geld te schenken aan een goed doel. Misschien is er een doel waar je sowieso elk jaar geld aan geeft. Dan is zo’n periodieke gift helemaal een goede ­oplossing. Dat gaat heel gemakkelijk. Tot voor kort was hiervoor een ­notariële akte nodig, maar nu is het voldoende als je een schenkingsovereenkomst maakt. Op ­belastingdienst.nl kun je een voorbeeldovereenkomst downloaden. Op deze site zie je ook welke goede doelen erkend zijn. Zoek daarvoor op ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). 

Tip 4 Extraatjes voor kinderen en klein­kinderen
Elk jaar mag je belastingvrij geld geven aan je ­kinderen en kleinkinderen. Behalve dat de meeste mensen dat leuk vinden, levert het ook belastingbesparingen op. Het scheelt vermogens­rendementsheffing, want je banksaldo gaat omlaag. (Maar als je kinderen en kleinkinderen steeds beter in de slappe was komen te zitten, gaat hun ­vermogensrendementsheffing weer omhoog.) Op termijn scheelt het erfbelasting, want alles wat je nu geeft, kunnen ze straks niet meer erven. En het scheelt schenkbelasting, zolang je niet meer geeft dan de vrijgestelde bedragen. In 2017 mag je € 5.320 belastingvrij aan je ­kinderen geven. Ook mag je eenmalig € 25.526 geven aan een kind tussen de 18 en 40 jaar. Aan anderen, onder wie je kleinkinderen, mag je in 2017 belasting­­vrij € 2.129 geven. Ook mag je belastingvrij maximaal € 100.000 geven als dat geld wordt besteed aan de koop of verbouwing van een huis of de aflossing van een hypotheek. Dit mag je uitsmeren over drie jaar. Deze regeling bestond een paar jaar geleden ook al en is tussentijds even afgeschaft. Als je al eerder geld hebt gegeven op basis van deze regeling, heb je te maken met ingewikkeld overgangsrecht. Check dan bij de Belastingtelefoon (0800-0543) of bij de Notaristelefoon (0900-3469393) welke regels in jouw situatie gelden. Als je iets verkeerd doet, moet je namelijk wel schenkbelasting ­betalen. De schenkbelasting is bij giften aan kinderen 10 procent en bij kleinkinderen 18 procent.

Tip 5 Ga nog even naar de tandarts
Sommige zorgkosten mag je aftrekken, maar er geldt een drempel die afhankelijk is van je ­inkomen. Bij een modaal inkomen – zo’n € 37.000 per jaar – is de drempel ongeveer € 610. Zodra je meer kosten maakt, mag je die aftrekken. Op belastingdienst.nl kun je zien met welk drempelbedrag je te maken hebt. Wanneer je dit jaar al zo veel zorgkosten hebt gemaakt dat je in de buurt van de drempel zit of er overheen bent, en je bent toe aan een dure tandartsbehandeling, is het de moeite waard om nog dit jaar naar de tandarts te gaan. Houd er ­rekening mee dat lang niet alle zorgkosten aftrekbaar zijn. De regels zijn buitengewoon gedetailleerd en onnavolgbaar. Zo mag je een bril of contactlenzen niet aftrekken, maar het bedrag dat je moet bij­betalen voor een gehoorapparaat wel. Tenminste, als je een goede reden hebt om een duurder gehoorapparaat te kiezen. Als het goedkopere apparaat niet lekker zit, is dat een goede reden, vindt de fiscus. Maar als je een duurder apparaat neemt omdat je de kleur van het goedkope ­apparaat lelijk vindt, mag je de meerkosten niet aftrekken. Heb je een kroon nodig? Die kosten zijn aftrekbaar. Curieus genoeg mag je de kosten van een brug niet zomaar aftrekken. Dat moet je eerst schriftelijk voorleggen aan de Belastingdienst. Steunzolen? Aftrekbaar. Krukken? Niet. Volg je op medisch voorschrift een dieet? Dan mag je een vast bedrag aftrekken. Heb je een voedsel­gevoeligheid en eet je lactosevrij? Dan mag je € 200 aftrekken. Maar eet je koemelkeiwitvrij in combinatie met glutenvrij en al dan niet tarwevrij? Dat levert een aftrekpost van € 1.100 op. Kortom, als je echt werk wilt maken van de aftrek van zorgkosten moet je bereid zijn je te verdiepen in een verbijsterende wirwar aan regels.

Tip 6 Vul een pensioen­tekort aan
Hoeveel pensioen je fiscaal gezien mag opbouwen is wettelijk geregeld. Als je een baan hebt waarbij je pensioen opbouwt, is er doorgaans weinig fiscale ruimte over voor iets extra’s. Met een rekenhulp op belastingdienst.nl kun je zien hoeveel ruimte je nog hebt om een extra storting te doen voor je pensioen, bijvoorbeeld voor lijfrentes of banksparen. Zzp’ers hebben die fiscale ruimte altijd. Als je voor 31 ­december geld opzijzet voor je pensioen, kun je die inleg nog aftrekken van de belasting die je betaalt over 2017. Als je later lijfrente-uitkeringen krijgt, betaal je wel inkomsten­belasting over deze uitkeringen.

Lees meer over: Bespaartips

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Registreer je nu gratis en lees meteen meer!

Registreer nu