Lesje economie: Migraine

Als je ziek in bed ligt, denk je niet snel: wat zou dit de economie eigenlijk kosten? Maar ziekteverzuim kost natuurlijk wel geld. Neem migraine. Dat kost de samenleving naar schatting tussen de 2 en ruim 4 miljard euro per jaar. 

Minder migraine is niet alleen fijn voor de mensen die er last van hebben, maar ook voor de economie. Mensen met migraine melden zich drie tot zes dagen per jaar ziek als gevolg van migraine. Bovendien gaan er vier tot tien werkdagen per jaar verloren doordat mensen minder productief zijn als ze migraine hebben. Dan werken ze dus wel, maar komt er minder uit hun handen. Omdat migraine vaak voorkomt, betekent dat nogal wat. Van alle volwassenen in Europa lijdt 15 procent aan migraine. Het komt voor bij 22 procent van de vrouwen en 8 procent van de mannen. Op verzoek van de Vereniging Hoofdpijnnet berekende SEO Economisch Onderzoek de economische gevolgen van migraine. In Nederland liggen de totale kosten voor het verzuim per werkende migrainepatiënt tussen de € 2.000 en € 3.600 per jaar.

Kwaliteit van leven

Mensen met een migraineaanval slikken meestal pijnstillers, zoals paracetamol, ibuprofen en triptanen. Je kunt migraine ook preventief behandelen. Meestal gebeurt dat niet. Maar als je dat zou doen, zou dat de economische kosten van migraine verminderen. Dat is wel een heel kille benadering, maar ook in de gezondheidszorg worden voortdurend kosten- en batenanalyses gemaakt. Wat kost deze ziekte de economie, wat kost een behandeling, wat is het effect van medisch handelen? Daarbij wordt ook altijd gekeken naar de kwaliteit van leven.

  • Mensen zonder migraine waarderen hun leven gemiddeld met het cijfer 8,1.

  • Mensen met migraine waarderen hun leven met een 6,8.

  • Op allesoverhoofdpijn.nl staan tips om zo goed mogelijk met migraine om te gaan, ook wat betreft je werk.

Mensen zonder migraine waarderen hun leven op een schaal van 1 tot 10 met 8,1. Mensen met migraine waarderen hun leven met een 6,8. Binnen die groep is veel variatie. Mensen met chronische migraine – zij hebben minstens 15 dagen per maand hoofdpijn – geven een 5,6 als cijfer voor de kwaliteit van hun leven. Mensen met vier tot zeven migraineaanvallen per maand geven een 7,4. Dat laat zien dat de kwaliteit van leven van migrainepatiënten zou toenemen als ze minder last van migraine zouden hebben.

Wat kun je preventief doen?

Preventieve behandeling van migraine is dus in de eerste plaats in het belang van patiënten. Volgens Hoofdpijnnet – de belangenvereniging voor mensen met chronische hoofdpijn – slikken de meeste mensen in eerste instantie het liefst een medicijn. Dan zie je met een beetje geluk direct effect. Maar steeds meer mensen zien het effect van een preventieve behandeling. Ze merken bijvoorbeeld dat de migraineklachten minder heftig worden als ze hun leven anders inrichten, bijvoorbeeld door hun werkdag anders in te delen, op hun werk afspraken maken over een rustige plek om zich terug te trekken of hun eetpatroon te veranderen.

Op allesoverhoofdpijn.nl, de gezamenlijke website van Hoofdpijnnet en het Migrainefonds, staan tips om zo goed mogelijk met migraine om te gaan, ook op het gebied van werk. Bijvoorbeeld over hoe je op je werk het beste kunt uitleggen wat je hebt, hoe je kunt omgaan met tegenstrijdige adviezen van je arts en de bedrijfsarts, wat je kunt doen als je bang bent voor ontslag, en hoe je het op je werk zo kunt organiseren dat je zo goed mogelijk kunt blijven werken. Zo komen er patiënten aan het woord die vertellen hoe zij dat hebben opgelost. Ook kun je webinars volgen, een app downloaden die inzicht geeft in je hoofdpijnpatroon of – als lid van de vereniging – de cursus ‘Sterk met pijn’ volgen. De migraine zal niet verdwijnen daardoor, maar mensen kunnen er dan misschien wel beter mee omgaan, waardoor ze er minder last van hebben. En het de samenleving uiteindelijk minder geld kost. Dat is mooi meegenomen.

Lees meer over: Gezond lijf

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (2)

JH Cosse
03-08-2022 om 12:09

Goed artikel

Praat mee