Maaltijdvervangers zitten bomvol suiker

Snel een paar kilootjes eraf? Er zijn aanwijzingen dat het vervangen van één hoofdmaaltijd door een maaltijdvervanger helpt bij het voorkomen van gewichtsstijging en het behouden van gewichtsverlies. Maar kun je er ook mee afvallen?

Een dieet is gezonder als je voldoende groenten en fruit eet.

Maaltijdvervangers zitten namelijk vaak bomvol suiker. ‘Snel afvallen lukt het beste door koolhydraten zo veel mogelijk te beperken’, zegt voedingswetenschapper Jaap Seidell. ‘Dan móét je lichaam wel vet gaan verbranden.’ Zo’n vet- en eiwitrijk dieet zonder aardappels, pasta, rijst, brood, fruit of zoetigheid en met heel weinig groenten werd al in de jaren zeventig bekend door de Amerikaanse arts Atkins. Het werkt inderdaad supersnel, maar is niet aan te bevelen op langere termijn, omdat het minder vitamines en mineralen, voedingsvezels en andere bioactieve stoffen levert. Dat kun je maar deels opvangen door een multivitaminesupplement.

Als je bijvoorbeeld wel voldoende groenten en fruit eet, is het dieet al gezonder, maar gaat het afvallen ook minder snel. Volgens het Voedingscentrum kun je ook binnen enkele weken een aantal kilo’s afvallen met maaltijdvervangers waarop staat: ‘De dagelijkse voeding volledig vervangend product voor gewichtsbeheersing’. Maar, zeggen onze experts: ‘Niet doen! Veel mensen kopen dan goedkope maaltijdvervangers van bijvoorbeeld Etos of Kruidvat. Die zitten bomvol suiker’, zegt Torenvliet. ‘Daar leer je dus niks van’, zegt Weiss. ‘Na die maaltijdvervangers val je direct weer terug in je oude voedingspatroon. Een maand later zit alles er weer aan.’

Laagenergetische voedingen (maaltijdvervangers) zijn bedoeld om gewone eetmomenten, zoals het ontbijt, te vervangen. Ze moeten tussen de 800 en 1.200 calorieën per dag leveren en ten minste de per dag aanbevolen hoeveelheden vitamines en mineralen. Verder zijn wettelijke eisen gesteld aan de hoeveelheid eiwit, vet, linolzuur en vezel. Onder de laagenergetische dieetvoedingen vallen de zogenoemde maaltijdvervangers. Op de verpakking daarvan moet staan: ‘Maaltijdvervangend product voor gewichtsbeheersing’. Dit houdt in dat deze maaltijdvervangers per maaltijd voorzien in 30% van de aanbevolen hoeveelheid vitamines en mineralen en tussen de 200 en 400 calorieën leveren. Bron: Voedingscentrum.

Lees meer over: Gezond leven

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu