Maak zelf je eigen mondkapje

Vanaf 1 juni 2020 is het gebruik van een niet-medisch mondkapje verplicht in het openbaar vervoer, omdat het daar onmogelijk is voldoende afstand van elkaar te bewaren. Een medisch mondkapje biedt veruit de beste bescherming, maar daar is een tekort aan, dus die blijven gereserveerd voor de zorgmedewerkers. Er zit dus niets anders op dan zelf aan de bak te gaan.

Voorbeeld van een chirurgisch mondmasker

Hoe maak je het en gebruik je het?

Download hieronder de officiële instructies van de Rijksoverheid om zelf een mondkapje te maken.

Alternatief: chirurgische maskers

Een alternatief zijn zogenaamde chirurgische maskers, die sinds kort weer verkocht worden bij online winkels als bol.com en drogisterijen. Deze zijn voor eenmalig gebruik en kun je ongeveer drie uur dragen. Stap je na 1 juni elke dag de trein in, dan kan dit dus best een prijzige bedoening worden.

Afstand houden en vaak je handen wassen blijft het allerbelangrijkst!

RIVM

Ook mét mondkapje geldt: houdt afstand

Niet-medische maskers werken maar beperkt en kunnen ‘social distancing’ en (hand)hygiënemaatregelen niet vervangen. De bescherming die ze bieden is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de materialen die gebruikt zijn en de mate waarin het masker aansluit op het gezicht. 1,5 meter afstand houden en vaak je handen wassen blijft dus het allerbelangrijkst!

Meer informatie over het maken, kopen of gebruiken van mondkapjes vind je op deze pagina van de website van de Rijksoverheid.

Bron: RIVM.nl en Rijksoverheid.nl

Een niet-medisch mondkapje beschermt niet jezelf, maar kan de mensen rondom je beschermen als je het zorgvuldig draagt en gebruikt. 

RIVM

Update 18 mei 2020: Vanaf 25 mei tot in ieder geval 1 september hoeft er geen btw op mondkapjes meer te worden betaald. Dit geldt voor alle typen mondkapjes (zowel medisch als niet-medisch) en voor alle verkopen. Mondkapjes vallen nu nog onder het normale btw-tarief van 21%.

Lees meer over: Coronatijd en Veilig leven

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Registreer je nu gratis en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (6)

P. Boks
15-05-2020 om 19:17

Wij hebben ze zelf gemaakt. Als filter een stuk stofzuigerzak.

Praat mee