Maak zelf je eigen mondkapje

Per 1 december geldt ook in Nederland de plicht om een niet-medisch mondkapje niet alleen te gebruiken in het openbaar vervoer, maar ook in andere publieke binnenruimtes, omdat het daar onmogelijk is voldoende afstand van elkaar te bewaren en/of besmette druppeltjes binnen langer in de lucht kunnen blijven hangen dan buiten. Een medisch mondkapje met filter biedt veruit de beste bescherming, maar die blijven gereserveerd voor de zorgmedewerkers. Er zit dus niets anders op dan zelf aan de bak te gaan.

Voorbeeld van een chirurgisch mondmasker

Hoe maak je het en gebruik je het?

Download hieronder de officiële instructies van de Rijksoverheid om zelf een mondkapje te maken (aangepaste versie met goede afmetingen).

Raak het mondkapje zo min mogelijk aan, raak het alleen met schone handen aan en pak het alleen vast bij de elastieken.

RIJKSOVERHEID

Waar moet je een mondkapje op?

Tot 1 december gelden deze dringende adviezen. Per 1 december verandert dit in een verplichting.

Dringend advies om een mondkapje te dragen:

  • Winkels, musea, supermarkten, bibliotheken, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations etc.
  • Restaurants, cafés, theaters en concertzalen, met uitzondering van mensen op een zitplaats. Wanneer winkeliers het advies opnemen in de huisregels, mogen ze mensen weren die zich er niet aan houden. 
  • Bij de uitvoering van contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, zowel voor de dienstverlener als de klant.
  • Op middelbare scholen is het advies om mondkapjes te dragen in de pauze, bij het wisselen van lokaal en in de aula gedragen, niet tijdens de les. De scholen beslissen zelf of ze het verplicht stellen. Op de basisscholen hoeven geen mondkapjes gedragen te worden.

Verplicht om een mondkapje te dragen:

  • In het openbaar vervoer, touringcars en vliegtuigen voor iedereen van 13 jaar en ouder.
  • Veiligheidsregio’s kunnen ervoor kiezen om in hun gebied strenger te zijn dan het landelijke advies en de mondkapjes verplicht maken. Op Schiphol en andere luchthavens zijn mondkapjes op een aantal plaatsen verplicht.

Alternatief: chirurgische maskers

Een alternatief zijn zogenaamde chirurgische maskers. Deze zijn voor eenmalig gebruik en kun je ongeveer drie uur dragen. Een doosje van 50 stuks kost al gauw 40 euro, dus dit kan best een prijzige bedoening worden. Daarom wordt nu in overleg met de gemeenten gekeken hoe ze mondkapjes aan mensen met een laag inkomen kunnen verstrekken.

Neopreen niet-medisch mondmasker

Je ziet steeds meer mondkapjes die gemaakt zijn van neopreen, een synthetisch rubber bekend van wetsuits. Voetballers en Formule 1-coureurs dragen het en ook koningin Máxima is ermee gesignaleerd. Zij droeg een kapje van het merk SAFESAVE. Neopreen is een olieproduct en daarmee belastend voor het milieu. Wel kun je het heel vaak wassen zonder dat het slijt. Een voordeel is ook dat het na wassen in no time weer droog (en veilig schoon) is.

Afstand houden en vaak je handen wassen blijft het allerbelangrijkst!

RIVM

Ook mét mondkapje geldt: hou afstand

Niet-medische maskers werken maar beperkt en kunnen ‘social distancing’ en (hand)hygiënemaatregelen niet vervangen. De bescherming die ze bieden is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de materialen die gebruikt zijn en de mate waarin het masker aansluit op het gezicht. 1,5 meter afstand houden en vaak je handen wassen blijft dus het allerbelangrijkst!

Meer informatie over het maken, kopen of gebruiken van mondkapjes vind je op deze pagina van de website van de Rijksoverheid.

Een niet-medisch mondkapje beschermt niet jezelf, maar kan de mensen rondom je beschermen als je het zorgvuldig draagt en gebruikt. 

RIVM

Kun je een wegwerpmasker meerdere keren gebruiken?

De voorkeur heeft natuurlijk om het mondkapje na elk gebruik te vervangen. Maar gebruik in ieder geval elke dag een nieuwe. Let tussendoor goed op dat je het alleen bij de elastieken beet pakt en bij het opzetten van een al gebruikt mondkapje de buitenkant (de blauwe kant) weer aan de buitenkant hebt. Als een gebruikt mondkapje nog heel en schoon is kun je het voor 3 dagen wegleggen en daarna is het veilig om het nogmaals gebruiken.

Instructies van de Rijksoverheid hoe je een mondkapje juist gebruikt.

Steeds een beslagen bril? Was je bril met afwasmiddel.

TIP
Lees ook deze bijlage
Dit is een bijlage van:

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Registreer je nu gratis en lees meteen meer!

Registreer gratis