Lesje economie: Pas op met overbieden

Er zijn te weinig huizen. Als er eentje te koop staat, duiken we er met z’n allen bovenop. Zonder te overbieden lijk je geen kans te hebben. Hoe pak je dat verstandig aan?

Overbieden is zo’n beetje de norm. Lange tijd kwam het alleen voor in Utrecht en de Randstad, maar uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat er inmiddels in het hele land wordt overboden. Het onderzoek is gebaseerd op cijfers van makelaarsvereniging NVM. In het eerste kwartaal van 2021 werd overboden op 70 procent van de huizen in de prijsklasse tussen de € 200.000 en € 300.000. De realiteit is dat je zonder overbieden vaak geen kans maakt.

Maar hoeveel bied je dan? Op die vraag is geen eenvoudig antwoord: het hangt er vanaf waar het huis staat en wat de vraagprijs is. En dan moet je geluk hebben. Uit het onderzoek blijkt dat voor een rijtjeshuis tussen de € 200.000 en € 300.000 in de ene regio gemiddeld € 10.000 extra wordt betaald en in de andere regio het dubbele. Maar het komt ook voor dat er veel meer dan 10 procent van de vraagprijs extra wordt geboden. Ook zijn er mensen die 15 procent extra bieden en dan blijkt dat nog steeds te weinig te zijn. Als je een huis koopt in je eigen buurt weet je misschien wat er ongeveer wordt geboden. Maar als je de buurt niet kent, heb je geen idee. Het helpt om een aankoopmakelaar in te schakelen. Die weet hoeveel je moet bieden om een redelijke kans te maken.

Geen transparantie

Er is niet één truc om zo’n bod uit te brengen dat je het huis altijd krijgt. Ja, met een enorm bedrag over de brug komen, maar wil je dat? Overbieden is frustrerend. Als je het huis niet krijgt sowieso. Maar vaak ook als je het wél krijgt, want dan blijf je je misschien afvragen of je niet veel te veel hebt betaald. Transparantie is het enige wat helpt tegen blind overbieden. Daarom heeft de NVM een tool gemaakt voor on- line bieden (nvmonlinebieden.nvm.nl/). Dan zie je wat een ander biedt. Maar hier doen nauwelijks mensen aan mee, dus dit initiatief komt niet van de grond.

Ga niet over je budget heen

Zorg in elk geval dat je niet over je budget heen gaat. Je kunt een hypotheek krijgen van maximaal 100 procent van de waarde van het huis. Alle andere kosten, ook het bedrag dat je overbiedt, betaal je zelf. Dat kan flink in de papieren lopen. Volgens de rekentool van eigenhuis.nl ben je voor een huis van € 300.000 zo’n € 16.000 kwijt aan kosten als overdrachtsbelasting, notariskosten, hypotheekadvies en Nationale Hypotheekgarantie. Als je gaat overbieden, heb je nog meer eigen geld nodig. Wie al een paar keer een hoger bod heeft uitgebracht en toch achter het net viste, is geneigd de volgende keer nog meer te bieden. Maar blijf je budget in de gaten houden.

De prijzen stijgen snel

Overbieden leidt ertoe dat je te veel betaalt. Je betaalt meer dan de eigenaren vragen. En zij vragen meer dan het huis waard is. Zorg dat je een realistisch beeld hebt van de waarde. Op wozwaardeloket.nl zie je de WOZ-waardes van alle huizen in Nederland. Op eigenhuis.nl krijg je met Calcasa voor een paar tientjes een betrouwbare taxatie. Dat helpt om te bepalen hoe realistisch het bedrag is dat je wilt neertellen. Probleem is wel dat de markt oververhit is, en dat de waarde van huizen momenteel snel stijgt.

Voorkom een restschuld

Het ergste wat er kan gebeuren is dat de huizenprijzen dalen en dat je je huis moet verkopen. Dat risico wordt vaak onderschat. Een echtscheiding betekent bijna altijd dat het huis verkocht moet worden. Langdurige werkloosheid idem. Als de verkoop dan onvoldoende oplevert om de hypotheek af te lossen, blijf je zitten met een restschuld. Ook dat is iets om rekening mee te houden als je gaat overbieden.

De waarde van het huis bepaalt de hypotheek. Alles wat je overbiedt betaal je zelf.

  • Soms bieden mensen 15 procent extra en dan blijkt dat nog steeds te weinig te zijn.

  • Schakel een aankoop­makelaar in. Die kent het aanbod en weet of over­bieden nodig is.

  • Op eigenhuis.nl krijg je met Calcasa voor een paar tientjes een betrouwbare taxatie.

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Wonen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (1)

Helma Strang-In der Rieden
17-10-2021 om 02:15

Fijn artikel.
Goede informatie.
Overigens ben en blijf ik van mening dat niet de hele wereld om starters of middenklasse gaat.
Er is ook een groep die ouder is. Die graag haar (ik) eigen huis wil verkopen en naar een 3 kamer apto wil verhuizen.
Maar niet weet hoe vanwege het feit, zoals heel veel ouderen, wel stenenrijk zijn maar nog een "hypotheekje" hebben.
Schenk eens wat meer aandacht aan die groep aub.
Mvg.

Praat mee