Koffie, koffie, lekker bakkie koffie…

Een bakje leut op zijn tijd, daar is helemaal niets mis mee, vertelt voedingswetenschapper Ellen Kampman in een podcast. Je doet je gezondheid er zelfs een plezier mee, mits je de juiste koffie drinkt en ‘m op de juiste manier bereidt.

Voedingswetenschapper Ellen Kampman van de universiteit van Wageningen vertelt in een podcastaflevering van De Universiteit van Nederland dat er aanwijzingen zijn dat het drinken van koffie het risico op het krijgen van kanker verlaagt. Overgewicht is namelijk een grote risicofactor bij het ontwikkelen van kanker. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat koffie onder meer voedingsstoffen bevat die ontstekingsremmend werken en voedingsstoffen die de opstapeling van vetcellen in het lichaam kunnen tegengaan. Dit effect treedt pas op bij het drinken van drie à vier kopjes per dag. Wie na een of twee kopjes al begint te stuiteren vanwege de cafeïne kan overstappen op cafeïnevrije koffie, want die bevat dezelfde goede voedingsstoffen als ‘gewone’ koffie.

Kies liever voor een gewoon bakje zwart

Er zitten wel wat haken en ogen aan dit verhaal, want anno nu hebben we de keuze uit talloze soorten koffie: denk maar aan de lattes, de cappuccino’s, de frappuccino’s, etc. Bij grote koffieketens kun je bovendien kiezen uit verschillende soorten melk en desgewenst siropen om je koffie nog lekkerder (lees: zoeter) te maken. Al die toevoegingen (vetten en suikers) zorgen er echter wel voor dat de eerder positieve effecten van koffie ongedaan worden gemaakt. Het beste is om te kiezen voor gewone zwarte koffie.

Ouderwetse filterkoffie is het best

Maar… daarmee ben je er nog niet: ook de manier waarop je koffie zet speelt een belangrijke rol. Koffie bevat namelijk naast de goede voedingsstoffen ook cafestol en kahweol. Deze stoffen misleiden de galwerking, waardoor minder galzuur wordt afgescheiden en minder cholesterol in de lever kan worden verwerkt, waardoor uiteindelijk meer cholesterol in het bloed terechtkomt.  En dit vergroot dan weer de kans op hart- en vaatziekten. Als je koffie op de juiste manier zet, is het gehalte aan deze stoffen zeer klein en ongevaarlijk. Een hoog gehalte aan cafestol en kahweol komt echter wel vrij wanneer je koffie zet op de ‘doordruk’-manier, ook wel bekend als French press.

Ook bij het gebruik van koffiepads, oploskoffie, espresso’s of koffiecupjes komt cafestol en kahweol vrij, zij het in wat mindere mate. Het beste en meest gezonde is nog altijd om je bakje troost op de ouderwetse manier te bereiden, in een koffiezetapparaat met filter, want dan houd je deze schadelijke stoffen zoveel mogelijk buiten de deur.

Of koffie gezond is hangt af van de manier waarop je het zet. Neem maximaal 4 kopjes per dag.

  • filter koffiezetapparaat

  • koffiepads

  • oploskoffie

  • koffie uit een percolator

Nederland = koffieland

Nederlanders zijn grote koffiedrinkers: per jaar klokken we zo’n 260 liter per persoon per jaar weg. Vermoedelijk heeft dit te maken met het klimaat en drinken we graag een kopje koffie om ons op te warmen. Waarschijnlijk geldt dit ook voor de Scandinavische landen, want die staan eveneens in de top 10 als het om koffieconsumptie gaat. In Nigeria zijn ze minder dol op koffie: daar drinkt men 0,002 kopjes per persoon per dag. Het meest bestelde kopje koffie in de horeca is cappuccino en die wordt vaak rond 12.00 uur ’s middags besteld. Wie in Italië rond die tijd een cappuccino bestelt, wordt raar aangekeken, want daar drinkt men deze koffie in de ochtend.

Prijzig bakkie

Het duurste kopje koffie komt van bonen met de naam Black Ivory en een kilo hiervan kost maar liefst 843 euro! Bijzonder: de bonen worden eerst gegeten door olifanten van The Golden Triangle Asian Elephant Foundation, een olifantenreservaat in Thailand. Daarna worden de bonen uit de uitwerpselen gevist, schoongemaakt en gemalen. Acht procent van de verkoop van deze koffie komt ten goede aan de verzorging van de olifanten. Volgens mensen die ervan geproefd hebben, heeft de koffie een kruidig aroma van onder meer melkchocolade, noten en rode bessen. Prestigieuze hotels schenken deze koffie voor vijftig dollar per kopje.

82 kopjes in zeven uur…

Het wereldrecord koffiedrinken staat op 82 kopjes in zeven uur. Dat is veel, maar hoeft nog niet tot fatale gevolgen te leiden. Dat kan wel gebeuren na 100 kopjes koffie: dan loopt een gemiddelde volwassene het risico het loodje te leggen.

Nog meer informatie vind je bij het Voedingscentrum.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan