Kamperen kun je leren

Denk niet: ik doe het wel met dat oude luchtbedje van zolder, want als je elke ochtend stijf en stram wakker wordt, is de lol van kamperen er snel af.

De wc-rol voorbij

Je hebt mensen die erbij zweren en je hebt mensen die het haten. Voor die laatste groep staat kamperen gelijk aan met je wc-rol over de camping lopen. Maar afgezien van het feit dat er op veel campings tegenwoordig gewoon papier in de wc’s hangt, is kamperen nog veel meer. Hoe fijn is het om te ontdekken dat je met je gezin ook een prima tijd kunt hebben op zes vierkante meter, zonder al die spullen waar je thuis niet zonder denkt te kunnen?

Je krijgt meer buitenlucht dan in het afgelopen jaar bij elkaar. Je kinderen darren de hele dag rond, ze maken vriendjes en glijden ’s avonds rozig in hun slaapzakken. Je hoort de krekels en het zachte geroezemoes van je tijdelijke buren. En dan trekken jullie een fles wijn open en snap je opeens hoe briljant zo’n Zwitsers zakmes in elkaar steekt. Wat kan het leven zalig simpel zijn.

Eerst maar eens proefdraaien

Ja, een week in je tentje op een camping is goedkoper dan een logeerpartij in die vakantievilla op Ibiza. Máár: daar gaat een flinke investering aan vooraf. Hoe back to basic je het ook maakt: een minimale uitrusting is nodig. Kamperen zonder tent bestaat niet, en zonder slaapzak kan het zelfs hoogzomer een behoorlijk koude aangelegenheid worden. Maar wat als een kampeervakantie écht niet bevalt? Daar zit je dan met je pas aangeschafte, dubbel geïsoleerde safaritent, je vierseizoenen slaapzak met tweewegsrits en je vierpitscampinggasstel met thermische beveiliging. Zonde!

Zijn het echt je allereerste schreden op het campingpad, dan is het aan te raden om eerst eens proef te draaien. Huur bijvoorbeeld een tent mét uitrusting, die al op een camping voor je klaarstaat. Zo kun je rustig wennen aan het campingleven, zonder de stress van het opzetten van een tent en het bedenken wat er allemaal mee moet in de auto.

Do’s en don’ts

Op een camping ben je nooit alleen. Om het voor iedereen prettig te houden, is dit de minimale camping etiquette:

 • 1

  Stel je voor aan je buren
  Je hoeft niet elke avond bij elkaar de voortent plat te lopen, maar stel je in ieder geval even aan elkaar voor.

 • 2

  Beperk het lawaai
  Op een camping hoor je alles. (Ja, ook dát.) Probeer daarom zachtjes, en ’s avonds minimaal, te praten. Ook fijn: gebruik als het donker is geen felle lampen, of richt ze zoveel mogelijk naar de grond. Niemand zit er op te wachten in een schijnwerper te kijken.

 • 3

  Hoe de wind waait
  Gaan jullie barbecueën? Kijk dan goed hoe de wind waait. Je buren willen niet in jouw spareriblucht zitten.

 • 4

  Blijf binnen de lijntjes
  Op een camping krijgt iedereen z’n eigen ruimte toegewezen. Blijf binnen die lijnen. Zet bijvoorbeeld niet je tent op de grens op, en laat ook geen ballen of zwembandjes slingeren.

 • 5

  Ruim achter je kont op
  Vertrekdag? Laat geen spullen achter.

 • 6

  Wees mild
  Je hoort en ziet alles op een camping. Die Tokkies van buren die net even te luidruchtig praten aan de ene kant, de ruzies van dat overstresste koppen aan de andere kant. Zet je eroverheen. Of doe je oortjes in en luister naar je favoriete muziek.  Heel gevoelig voor geluid? Slaap ’s nachts met oordopjes. Wel zo rustig.

Alles voor een prikkie

Boven budget, zo’n gehuurde tent? Klop dan aan bij vrienden of familie met kampeerervaring en vraag of je hun tent en inventaris mag lenen. Zijn al je vrienden luxepaardjes, kijk dan bijvoorbeeld eens op Peerby, daar kun je spullen lenen van mensen in je buurt. Nog een tip: proefdraaien kan ook in een weekend in het voorseizoen. Je merkt snel genoeg of je geschikt bent voor het bivakkeren op een grasveld. Heb je eenmaal een eigen tent (die je trouwens ook prima tweedehands op Marktplaats kunt kopen), probeer die dan van tevoren in je achtertuin op te zetten. Zo word je niet het lachertje van de camping. Geslaagd voor de test?

Betaalbare behuizing koop je bij Decathlon. Een topper blijft de twee-seconden-tent (zo’n tent in de vorm van een enorme frisbee die vanzelf uitklapt). Het opbergen is de eerste keer een ware (huwelijks)beproeving, maar daarna een makkie. (decathlon.nl). Maar eerst ga je naar de Action. Voor een prikkie haal je er onder andere ledlichten (tussen de € 1 en € 3) en een gasfornuis (€ 12). Ook een koelbox en opvouwstoelen tik je daar voor weinig op de kop.

Lekker slapen

Nee, er past meestal geen bed in een tent. Slapen gebeurt dus wat spartaanser. Als er iets de moeite waard is om tijd en geld in te steken, is het je matras. Denk niet: ik doe het wel met dat oude luchtbedje van zolder, want als je elke ochtend stijf en stram wakker wordt, is de lol van het kamperen er snel af. Een goed matras ligt niet alleen lekker, het zorgt er ook nog eens voor dat de optrekkende kou vanaf de grond wordt tegengehouden.

Laat je goed informeren én ga in de winkel zelf even voelen waar de verschillen zitten.

Welke camping?

Zoveel mensen, zoveel wensen, zoveel campings. Inventariseer met je gezinsleden wat voor jullie belangrijk is tijdens een vakantie. Wat zijn de minimumeisen die je stelt aan sanitair en service? Hoe groot mag de camping zijn? Hoe belangrijk is entertainment? Wat is het budget? En dan is het googelen, googelen, googelen. Aangezien ervaringen uit het verleden op z’n minst een indicatie geven voor de toekomst, is het ook slim om aan vrienden en familie te vragen welke campings zij aanraden.

Zit je op Facebook of Twitter? Als je daar een vraag post over de leukste campings, heb je zo twintig suggesties. Heb je een camping op het oog, dan zijn sites als zoover en camping.info de moeite van een bezoekje waard. Hierop staan per camping recensies van bezoekers. Willen je kinderen een zwembad en een animatieteam en jullie het liefst een camping-met-niks? Een compromis kan zijn dat jullie de eerste week voor rust en ruimte gaan, en de tweede week je laten onderdompelen in full swing entertainment. 

Kost dat?

Zoals voor elke vakantie geldt – sterker nog, zoals voor alles in het leven geldt – kun je het ook met een kampeervakantie zo gek maken als je zelf wilt. Wat je betaalt per nacht op een camping hangt af van het soort camping (welke voorzieningen zijn er, hoe staat het sanitair ervoor, welke service leveren ze?), je plek op het terrein en de hoeveelheid ruimte die je inneemt of het aantal personen. Zo sta je voor gemiddeld € 20 een nachtje bij een boer in Nederland. Aan de andere kant van het spectrum tel je zo € 850 per week neer voor een vijfsterrencamping in Frankrijk, maar dan slaap je wel in een kant-en-klare safaritent.

Deze laatste vorm van kamperen wordt ook wel ‘glamping’ genoemd: een samentrekking van glamour en camping. Grote, luxe tenten, met vaak aparte ‘kamers’, inclusief douche en toilet, op bijzondere plaatsen. Prachtig natuurlijk, maar als je gaat kamperen uit budgettaire overwegingen, kun je het glampen maar beter overslaan.

Apart en toch samen

Met z’n allen in een tentje, hoe idyllisch is dat? Maar denken alle gezinsleden daar wel zo over? Hoogstwaarschijnlijk willen je pubers juist een apart tentje. Of sterker nog: een apart tentje op een apart veldje. Veel campings bieden die mogelijkheid. Je pubers staan dan bijvoorbeeld op een trekkersveld, en komen bij jullie voor de maaltijden. Misschien niet wat je in je hoofd had bij een gezinsvakantie, maar vergeet niet: het belangrijkste doel van een gezinsvakantie is dat álle gezinsleden het naar hun zin hebben.

 • TIP

  Voor 10 euro per jaar kun je tegen gereduceerd tarief kamperen op bij de SVR aangesloten kleinschalige (boeren)campings.

Inpakken en opnieuw inpakken

Zolang je geen bestelbus hebt, is kamperen met de auto eigenlijk hogere wiskunde. Hoe krijg je al die spullen in die kleine kofferbak? Het simpelste advies: huur een dakkoffer of een karretje. Liever toch een poging wagen? Pak dan zo efficiënt mogelijk in. De grote en zware dingen gaan onderop, de kleinere, lichtere dingen komen daar op, tussen en over. Slaapzakken en kussens kunnen op de achterbank, daar kunnen de kinderen dan weer op zitten. Bij hun voeten passen ook veel spullen. Onder de voorstoelen kun je ook een en ander kwijt, maar pas dan wel op dat er niets kan gaan schuiven wat onder de pedalen terecht kan komen.

Kleren stop je in plooibare tassen en niet in koffers, en je kunt ze beter oprollen dan vouwen: komen ze minder gekreukeld tevoorschijn. Neem als laatste twee boodschappentassen en gooi daar alle zachte dingen in, zoals truien en sokken. Loop met die tas naar de auto en vul alle gaten op met de spullen uit je tas. Zorg ervoor dat die tassen op de plaats van bestemming voor het grijpen liggen: dan stop je alle zachte spullen er zo weer in.

Checklist

Grote vraag blijft natuurlijk: wát pak je allemaal in? In kampeerwinkels vind je het ene flitsende attribuut naast de andere musthave-accessoire. Een elektrische luchtpomp die je kan aansluiten op de sigarettenaansteker van je auto? Handig! Een 32-delig plastic campingbestek? Nog handiger! Een zestienvaks tentschort? Nooit van gehoord, maar allerhandigst! Kort gezegd: alles kan van pas komen, maar nodig is het vaak niet. Op de website van de ANWB of bijvoorbeeld op kampeerchecklist.nl kun je een lijst maken met alle benodigdheden voor een kampeervakantie. Die kun je vervolgens weer indelen naar absoluut noodzakelijk tot overbodige-luxe-die-alleen-meegaat-als-er-ruimte-over-is.

Ga je voor een überavontuurlijke fietsvakantie? Zeker weten? Dan draait alles om minimaal, klein en lichtgewicht. Hoe minder bagage, hoe fijner het fietst, dus vraag je bij alles af: kan ik ook zonder? Ook voor fietsvakanties zijn via Google checklists te vinden, bijvoorbeeld op www.wereldfietser.nl. De belangrijkste do’s: goede fietstassen, kleine tentjes en lichte matrasjes.

Weer thuis

Vakantie voorbij? Zet de tent nog één keer op om hem goed schoon te maken en te luchten. Je wil niet volgend jaar de tent van zolder halen en merken dat het weer erin zit.

Dit is een EXTRA artikel

Dit is een EXTRA artikel en alleen te bekijken voor abonnees. Maak nu een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past om direct onbeperkt toegang te krijgen tot alle artikelen.

Maak een account aan