Is een reisverzekering nu echt nodig

Een kwart van de Nederlanders heeft deze zomer vakantieplannen. De helft van deze groep gaat naar het buitenland. De meesten van ons gaan dan mét een reisverzekering. Is dat nou echt nodig of kun je eigenlijk prima zonder.

Als je in Nederland blijft, heb je geen reisverzekering nodig. De dingen die fout kunnen gaan, zijn al gedekt door de verzekeringen die iedereen heeft. Je ziektekosten natuurlijk, maar in veel gevallen bijvoorbeeld ook een gestolen fotocamera. Zoiets valt vaak onder je inboedelverzekering. Wat is het nut van een reisverzekering? Stel dat er een reddingsoperatie of een zoekactie op touw gezet moet worden, omdat je niet terugkomt van een bergwandeling of een eindje zwemmen. De kans dat het gebeurt is misschien niet groot, maar de kosten die ermee gemoeid zijn, zijn enorm. Of stel dat je gewond raakt en met speciaal vervoer teruggebracht moet worden naar Nederland. Of misschien word je zo ziek dat je op de geplande datum niet naar huis kunt. Je partner blijft bij je. Hij annuleert de retourvlucht, koopt nieuwe vliegtickets en moet langer in het hotel logeren. Bij al dit soort calamiteiten kun je terugvallen op je reisverzekering.

Een reisverzekering is ook handig als je medische hulp nodig hebt. Via je zorgverzekering in Nederland ben je daarvoor al verzekerd. Die vergoedt de kosten op basis van de tarieven die in Nederland gelden. Maar in sommige landen liggen de zorgkosten veel hoger. Dan vergoedt je reisverzekering de meerprijs. Overigens bestaat de kans dat je aanvullende zorgverzekering deze kosten ook al vergoedt. Deze informatie vind je in de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar. Kosten vanwege calamiteiten en ziektekosten, dat zijn de belangrijkste redenen voor een reisverzekering. Dat daarnaast je bagage verzekerd is, is prettig, maar dat zijn de kosten niet. Bovendien valt de dekking vaak tegen. Er gelden maximum vergoedingen en soms keert de verzekering niets uit. In de kleine lettertjes staat vaak dat spullen die je onbeheerd hebt achtergelaten bij diefstal niet vergoed worden. Is je laptop gestolen uit je caravan toen je er niet was? Met een beetje pech valt dat onder ‘onbeheerd achtergelaten’.

Zijn alle reisverzekeringen hetzelfde?

De verschillen zijn enorm. De Consumentenbond zocht uit wat twee volwassenen met twee kinderen op jaarbasis kwijt zijn aan een doorlopende reisverzekering. De premie liep uiteen van € 35 tot € 180. Verzekeringen vergelijken loont dus. De prijsverschillen hebben onder meer te maken met
– het gebied
– ben je alleen verzekerd in Europa of heb je werelddekking?
– met de uitgekeerde bedragen
– krijg je bij gestolen bagage maximaal € 2.000 of € 5.000?
– en met de inhoud van het pakket. Zit er bijvoorbeeld ook een annuleringsverzekering bij of een vervangende auto bij autopech?

Reisverzekeringen vergelijken
De Consumentenbond heeft een handige tool waarmee je reisverzekeringen kunt vergelijken. Je hoeft daarvoor geen lid van de Consumentenbond te zijn.

Hoe completer, hoe beter?

Nee, sommige modulen heb je niet nodig. In het verleden moest je het hele pakket afnemen, maar volgens de Consumentenbond kun je steeds vaker zelf selecteren waar je behoefte aan hebt. Neem de autohulp, waardoor je bij pech verzekerd bent van een andere auto. Als je auto jonger is dan drie jaar, kun je vaak via de dealer al rekenen op internationale hulp en vervangend vervoer. Bovendien vallen reparaties in het buitenland, óók bij oudere auto’s, vaak onder je casco-verzekering. Ook het dekkingsgebied is soms groter dan je denkt. Ga er niet automatisch vanuit dat je een werelddekking nodig hebt als je buiten Europa met vakantie gaat, want er vallen vaak ook niet-Europese landen onder de Europadekking. Het precieze gebied is omschreven in de polis.

Moet je al die kleine lettertjes lezen?

Ja. Altijd. Het is handig om de polisvoorwaarden mee te nemen, zodat je kunt lezen wat je moet doen als er iets fout gaat. Als je bijvoorbeeld diefstal van je bagage wilt claimen, moet je kunnen aantonen dat je ter plekke aangifte hebt gedaan bij de politie. Zoiets kun je uiteraard beter op je vakantiebestemming ontdekken dan wanneer je terug bent in Nederland. Als je bagage tijdens een vliegreis zoekraakt, kan de verzekeraar vragen om een PIR-formulier (Passenger Irregularity Report), dat je op het vliegveld moet invullen. Bewaar daar dus een kopie van. Houd er ook rekening mee dat je voor sommige actieve vakanties een aanvullende verzekering nodig hebt, bijvoorbeeld als je gaat diepzeeduiken of bergbeklimmen. Bij langdurige vakanties, zoals een wereldreis van een paar maanden, heb je ook een aanvulling nodig. De meeste kleine lettertjes noemen een maximum reisduur van 90 of soms 180 dagen.

Heb je een annuleringsverzekering nodig?

Strikt genomen niet, want het gaat niet om een risico waardoor je voor grote financiële verrassingen komt te staan. Je hebt alleen de pech dat je geld kwijt bent en er niets leuks voor terug krijgt. Als je een jaar van tevoren een dure rondreis in Indonesië boekt, wil je misschien wel een annuleringsverzekering. Maar als je een weekendje Londen boekt misschien niet. Dat zijn persoonlijke afwegingen. Annuleringsverzekeringen zijn vrij prijzig. De kosten hangen af van de dekking. Krijg je (een deel van) je reiskosten alleen terug bij ernstige ziekte van huisgenoten of naaste familieleden, of ook als je hond ziek is? Het bestaat allemaal, er zijn ook reisverzekeringen voor honden. Soms keren annuleringsverzekeringen ook uit bij werkloosheid of echtscheiding, maar niet als je reis niet doorgaat vanwege een tsunami of orkaan. Lees die kleine lettertjes!

Hoe kom je van je doorlopende reisverzekering af?

Nog niet zo lang geleden werden de polissen stilzwijgend verlengd en zat je er weer een jaar aan vast. De polissen worden nog steeds automatisch verlengd – dat is ook wel fijn, want zo voorkom je dat je onverzekerd op reis gaat zonder dat je dat zelf weet – maar na het eerste jaar kun je elke dag opzeggen met een opzegtermijn van 1 maand.

Kan ik mijn reisverzekering opzeggen?
Heb je een kortlopende reisverzekering en ga je niet meer op reis? Dan kun je die verzekering opzeggen. Je kunt dan de betaalde premie terugkrijgen. Heb je een combinatie van een kortlopende reisverzekering met een annuleringsverzekering? Dan ontvang je alleen de premie terug voor je kortlopende reisverzekering. Bij een doorlopende reisverzekering krijg je je premie niet terug. Deze verzekering is namelijk een jaar geldig en niet afgesloten voor een specifieke reis. Bron: Independer

Lees ook deze bijlage
Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Bespaartips en Verzekeringen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (3)

J. van der Jagt
01-08-2020 om 18:39

Wederom een prima voorlichtend artikel.

Praat mee