Hogedrukspuit

Geef een man een hogedrukspuit in zijn handen en je hebt er geen kind meer aan. En je kliko, de tegels, de tuinmeubelen en het terras zijn aan het einde van de dag weer stralend schoon. Maar wat is nou een goede aankoop? Handyman Ad Fransen testte er zes.

Hoe werkt een hogedrukreiniger?

Een hogedrukreiniger is een pomp die, aangedreven door een elektrische motor, onder heel hoge druk (vanaf 100 bar) leidingwater door een spuitpistool jaagt. Aan dat spuitpistool zitten verwisselbare spuitlansen of, afhankelijk van het merk, sproeikoppen om hardnekkig vuil te verwijderen. Hoe kleiner de opening, hoe sterker de straal. Spoelen doe je onder lagere druk dan frezen. Bij duurdere modellen hoef je de sproeikop niet te verwisselen, ze bezitten een spuitlans met instelbare druk. De meeste merken bieden als extra accessoire ook een terrasreiniger aan, een kap met borstel waaronder een soort tuinsproeier roteert. Die werkt het best met warm water en bijgeleverde zeep, die in een speciaal zeepreservoir gaat.

Wel een beetje oefenen
Werken met een hogedrukreiniger vereist enige oefening, al was het alleen maar omdat je moet leren niet verstrikt te raken in de snoeren en slangen. Wel fijn dat ze tegenwoordig bijna allemaal wieltjes hebben. En probeer je enthousiasme een beetje te beteugelen, voordat je het weet blaas je een mooi plantje weg of zandstraal je het tuinhek kaal. Neem de termen ‘pistool’ en ‘lans’ gerust letterlijk, het kan een gevaarlijk wapen zijn. Nooit je huisdier ermee schoonsproeien en zeker niet op mensen richten. Wij hielden het bij het reinigen van een vuile kliko, bemodderde grindtegels, bemoste stoepranden en een betegelde tafel plus hardhouten tuinbanken met algenaanslag. Daarbij hadden we best een veiligheidsbril op kunnen doen.

Kan-ie tegen een stootje?
Wij keken ook naar de behuizing van het apparaat, want je werkt ermee op straat of in de tuin, dus dat ding moet wel tegen een stootje kunnen. Viel soms tegen. Vanwege het aantal fragiele plastic opbergvakjes en zeepbakjes aan de achterkant, ging er bij het achterover kieperen van het apparaat nog weleens iets stuk.

Auto en hogedrukreiniger, gaat dat samen?
Hoor je zoveel praatjes over: auto gereinigd met hogedrukspuit, nu is de lak gezandstraald. Onzin. Ten eerste moet je bij alles wat je reinigt een afstand van tenminste dertig centimeter bewaren. Ten tweede moet je geverfde of gelakte objecten niet te lijf gaan met de vuilfrees of de sterkste straal. En zet bij een regelbare lans de sproeier in een brede straalstand, zo voorkom je dat je je ruitenwissers de straat in blaast. Ten derde zijn er merken die met hun krachtige machines zelfs speciaal mikken op trotse autobezitters, zoals Bosch met zijn zwaardere Aquatak-modellen. Bosch levert er een zachte borstel bij en flexibele spuitkoppen om achter de wielkassen te komen. Ook handig om je racefiets mee te reinigen, maar daarvoor geldt net zo goed: gebruik nooit een te sterke straal, anders spuit je alle geoliede onderdelen droog.

Rust roest
Bedenk goed: na gebruik staat de hogedrukreiniger vaak lange tijd onaangeroerd in de schuur. Rust roest, dus: zijn de koppelingen van corrosievrij materiaal? En een aluminium pomphuis dat niet kan roesten, is ook ideaal.

Instapmodelletje
Uit onze test zul je merken dat het misschien niet zo’n slecht idee is om de talloze aanbiedingen voor de kleine, goedkope instapmodellen bij bouwmarkten te negeren en meteen over te gaan tot de aanschaf van een middelgrote hogedrukreiniger. Voor enkele tientjes extra heb je zoveel meer werkgenot. Vooral vanwege de universeel instelbare spuitlans; verwisselen is niet meer nodig. Anderzijds: het goedkoopste en kleinste apparaat, van Skil, komt bijna bedrijfsklaar uit de doos en is een ideaal hulpje voor mensen die klussen nou niet meteen tot hun favoriete hobby hebben verheven.

8,5

Nilfisk C 110.4-5 X-TRA

€ 80-110

WAT
Een instapmodel. De maximale druk is 110 bar en daarmee kom je in een gemiddelde tuin al een heel end. Fijn dat Nilfisk ook dit instapmodel voorziet van een aluminium pomp.

GEBRUIK
Een robuust apparaat, dat met vijf meter snoer en dito slang een ruime actieradius geeft. Krijgt met een royaal aantal accessoires, zoals een terrasreiniger en klikbare sproeikop met shampoofles, menig vuil oppervlak schoon.

PLUS

 • Bij Nilfisk werk je met verwisselbare sproeikoppen in plaats van opzetbare lansen. Een geweldige uitvinding, je stopt ze in je zak en hebt ze altijd bij de hand.

MIN

 • Het kost even tijd om deze Nilfisk gebruiksklaar te maken. Te veel gedoe met metalen schroefjes (en blijven die roestvrij?).
8

Kärcher 3.550

€ 155-240

WAT
Een topmachine, een alleskunner. Als je iets meer te besteden hebt, laat dan zo’n klein Kärchertje staan en neem deze krachtpatser van 1800 Watt en 120 bar. Vooral voor het betere schoonmaakwerk. De geïntregreerde zeeptank is verbonden met een regelbare dispenser, zo blijf je zuinig met zeep.

GEBRUIK
Het is even prutsen met zeepslangetjes maar daar staat tegenover dat je de meegeleverde zeepfles zo in het apparaat klikt.

PLUS

 • Wij genoten nog het meest van de spuitlans met Vario Power: wat ging dat soepel, én handig, met zelfs een extra inzeepstand.

MIN

 • Dat bakje op zijn rug voor de zeepflacon is wel erg zwakjes geconstrueerd en ging dus kapot.
8

Nilfisk C 125.3

€ 165-190

WAT
Met een maximale druk van 125 bar, gevoed door een krachtige 1650 Watt motor, kan deze Nilfisk terrassen en verpieterd tuinmeubilair met gemak aan. Wil je niet alleen je kliko reinigen, dan moet je toch al gauw gaan denken aan dit waterkanon. En zo royaal als Nilfisk is met accessoires en extra sproeikoppen, is geen enkel merk.

GEBRUIK
Kan tegen een stootje en maakt de naam ‘compact’ meer dan waar: bij deze Nilfisk zit in de trolleyhandgreep een haspel verwerkt waar je de waterslang aan kunt oprollen.

PLUS

 • Ook prima voor de auto. En erg belangrijk, al die Nilfisks hebben van die soepele slangen.

MIN

 • De bediening van de variabele sproeikop ging tamelijk stroef, soms draaide de hele spuitlans mee en raakte dan los.
7

Skil 0760

€ 65

WAT
Ja, wat? Een fraai en aaibaar vormgegeven hogedrukreinigertje als hij uit de doos komt. Ook nog eens met een verbazingwekkend pittig motortje van 1400 Watt. Een waterdruk van 100 bar haalt deze draagbare mini (dus wel zonder wieltjes) met gemak. En deze Skil-baby heeft een aluminium pomp. Cool voor zo’n kleine, goedkope machine.

GEBRUIK
Vijf meter drukslang en vijf meter snoer geven dit lichtgewicht apparaat veel bewegingsruimte. Je zou ‘m bijna willen meenemen naar de camping, zeker als je van mountainbiken of crossfietsen houdt. Snel de modder van je fiets af spuiten, gaat prima met deze Skil.

PLUS

 • Klein maar krachtig, alles in één en makkelijk op te bergen.

MIN

 • Weinig accessoires, nauwelijks uit te breiden en maar één lans, die weliswaar voorzien is van een verstelbare sproeimond.
7

Kärcher 2.325

€ 99-130

WAT
Een van Kärchers instapmodellen. Niets mis mee, met zijn 110 bar en twee opzetbare lansen – vooral de roterende lans doet doeltreffend zijn werk – een prima ding om op zondagochtend de buren mee wakker te ratelen.

GEBRUIK
Alsof je met je rolkoffertje (inschuifbare hendel) door Schiphol zeilt. Maar vervelend is wel dat er een schroevendraaier aan te pas moet komen om een palletje los te krijgen voordat je het pistool aan de slang kunt bevestigen.

PLUS

 • Kan een Kärcher ook een vieze Kärcher schoon krijgen? We spoten op dit Kärchertje en we bleven, net als het apparaat, schokvrij.

MIN

 • De actieradius wordt ietwat beperkt door een vier meter lange hogedrukslang die maar blijft krullen.
7

Bosch Aquatak 1200 plus

€ 210-235

WAT
Een middengewicht hogedrukreiniger van maximaal 120 bar en met een krachtige lichtmetalen pomp van 1750 Watt. De automatische motorstop houdt hem zuinig in water- en stroomverbruik. De foto’s op de verpakking zeggen meteen wie Bosch hiermee wil bereiken: mensen die graag zelf hun auto schoonmaken.

GEBRUIK
Wat een kracht zit er in die Vario-Jet-Fan-sproeier, en wat een bedieningsgemak heeft die regelbare Flexi-Jet waarmee je eenvoudig de waterdruk kunt regelen, afhankelijk van de kwetsbaarheid van het oppervlak.

PLUS

 • Hardnekkig vuil, zoals roetaanslag op je autovelgen, is met die krachtige Bosch-motor zo verdwenen.

MIN

 • Zeg Bosch en je denkt aan Duitse robuustheid. Deze Aquatak staat stevig op zijn wielen, maar als hij achterovervalt, zegt het kunststof krak. Jammer.
Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Getest

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu