Het bedriegerscomplex. ‘Eigenlijk kan ik niks’

Je zou denken dat succesvolle mensen barsten van het zelfvertrouwen. Dat is vaak helemaal niet zo. Sterker nog: veel bollebozen denken dat de rest van de wereld er elk moment achter kan komen dat ze de boel gewoon belazeren met hun mooie succesverhaal. Psycholoog Jean-Pierre van de Ven legt uit hoe dat zit.

Heb je ook het gevoel dat je eigenlijk niet zo slim bent als je lijkt? Dat het slechts een kwestie van tijd is voordat ‘ze’ erachter komen? Dat je dus elk moment door de mand kunt vallen? Denk je weleens dat je alleen door toeval en vergissingen van anderen hebt bereikt wat je hebt bereikt? Dat je de kluit belazert met je mooie verhaaltjes? Ben je bovendien een vrouw? Of ben je een Nederlander met een kleurtje? En heb je succes in het leven? Grote kans dat je lijdt aan het imposter phenomenon, in goed Nederlands het bedriegerscomplex. Veel succesvolle mensen hebben dezelfde zwakke plek: waar je zelfvertrouwen hoort te zitten, bevindt zich een groot zwart gat.

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan