Gratis bloemenzaad voor een bijvriendelijke tuin

De wilde bij wordt bedreigd. Er zijn steeds minder bloemen door onder andere overproductie in de landbouw en door ‘tegeltuinen’ in woonwijken. Zo kunnen de bijen niet meer zorgen voor bestuiving van onze voedselgewassen, zoals appels, aardbeien, paprika’s en komkommers. De omroep KRO-NCRV heeft daarom de campagne Bee Friendly gestart.

Update 7 mei 2020: De actie is afgelopen. KRO-NCRV heeft 12.500 lespakketten voor basisscholen verspreid, het burgerinitiatief is 58.570 keer ondertekend en zijn er 1 miljoen zaadzakjes aangevraagd.  

KRO-NCRV heeft 2.500.000 m2 grond bij-vriendelijk gemaakt door bloemzaad te verspreiden. Dat maakte DJ Stefan Stasse op 7 mei bekend in zijn programma De Staat van Stasse (NPO Radio 2). 

Gratis bloemenzaad

Samen met Stefan Stasse van De Staat van Stasse (NPO Radio 2) en chef-kok en imker Ramon Brugman van BinnensteBuiten (NPO 2) stelt KRO-NCRV maar liefst één miljoen zakjes zaad ter beschikking. Elk zaadzakje is goed voor 2,5 vierkante meter grond en levert zo tientallen bij-vriendelijke bloemen op. Vraag hier een gratis zakje aan kro-ncrv.nl/beefriendly (zolang de voorraad strekt).

Online petitie voor blije bijen

Tijdens de Nationale Bijentelling in april zijn ruim 135.000 bijen geteld. Om de wilde bijenpopulatie gezond de houden is het belangrijk dat de wilde bij een beschermde status krijgt. Daarom is KRO-NCRV een online petitie gestart om zo de landelijke politiek via een burgerinitiatief ervan te overtuigen dat de wilde bij deze wettelijke bescherming nodig heeft. Teken de petitie.

Lees meer over: Duurzaam leven

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu