Geldstresscafé: Hulp bij financiële problemen

Hou je aan het eind van je geld altijd een stuk maand over? Heb je schulden en zie je door de bomen het bos niet meer? Of wil je (be)sparen maar krijg je dat steeds niet voor elkaar? Sandra Doevendans heeft aan den lijve ondervonden hoe dat is. Om anderen te helpen schreef ze het boek Schone lei. Ook organiseert ze gratis een geldstresscafé.

Door één verkeerde beslissing raakte Sandra als alleenstaande moeder van begin twintig zelf in de financiële misère en had ze bijna een ton aan schulden. Daar wist ze zich met veel vallen en opstaan uit te werken. Toen Sandra als trainer en coach anderen ging helpen die kampten met schulden, merkte ze dat er een grote factor was die geldproblemen alleen maar erger maakte: schaamte! Daarom schreef ze het boek Schone lei waarin zij en anderen hun verhaal vertellen en waarin handige, concrete tips worden gegeven om schuldenvrij te raken.

Meer grip op je geld

“Naar aanleiding van dit boek kreeg ik zoveel berichten van mensen die in de schulden zaten of die financiële problemen hadden, dat ik daar iets mee wilde doen”, vertelt Sandra over het ontstaan van het geldstresscafé. “Het geldstresscafé is bedoeld voor iedereen die schulden of financiële zorgen heeft, of denkt dat die eraan komen, bijvoorbeeld als je weet dat je binnenkort ontslagen wordt. Het kan eigenlijk van alles zijn, maar het gaat erom dat je in elk geval meer grip op je geld wilt hebben. Als mensen zich aanmelden, kunnen ze van tevoren al iets vertellen over hun persoonlijke situatie en de specifieke hulpvraag die zij hebben.”

Hulp van (ervarings)deskundigen

Deelnemers krijgen een link toegestuurd van een online kamer. Ze hoeven de camera niet aan te zetten. In de online kamer kunnen ze dan in gesprek met Sandra of een van de andere deskundigen: zo is er bijvoorbeeld iemand die alles weet van financiële en juridische vraagstukken, maar er zijn ook deskundigen die, net als Sandra, zelf in de schulden hebben gezeten en die concrete tips geven. “Hoe je een aanvraag voor een kwijtschelding regelt, bijvoorbeeld. Je kunt veel zaken zelf regelen als je schulden hebt, maar niet iedereen weet hoe je de juist wegen moet bewandelen. Daar helpen wij bij. Als iemand een vraag heeft die we niet kunnen beantwoorden, verwijzen we die door naar iemand die het wel weet.”

Lees ook deze bijlage
Lees meer over: Rondkomen en Schulden

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu