10 tips voor de perfecte smartphone foto

De vakantie brengt je op de mooiste plekken. Om er een foto van te maken, heb je niet per se een ingewikkelde camera nodig. Maar hoe maak je met je smartphone net wat betere foto’s, die niet rommelig of overbelicht zijn en zonder een hoog verdorie-je-hebt-weer-eens-je-ogen-dicht-gehalte? Tien tips.

  • 1

    Houd de boel schoon
    Het is misschien een open deur, maar een schone lens zonder vette vingers zorgt voor scherpe en heldere foto’s. Maak je smartphone dus regelmatig schoon met een zacht doekje.

  • 2

    Houd je telefoon stil
    Als je even snel een foto wilt maken, dan is het stilhouden van je telefoon best een uitdaging. Een handig hulpmiddel is een klein statiefje speciaal voor je telefoon. Als je geen statief hebt, zorg er dan voor dat je je telefoon stevig vasthoudt met je ellebogen tegen je lichaam voor extra stabiliteit.

    Ook handig: door je telefoon een kwartslag te draaien krijg je vaak net wat meer ruimte in je foto’s, dat heet liggend beeld. Portretbeelden kun je natuurlijk staand schieten, maar over het algemeen zit er meer extra beeld aan de linker- en rechterkant van je foto, dan onder en boven.

  • 3

    In de leer bij een pro
    Fotograaf Carin Deben geeft de workshop Smartphone Fotografie. Tijdens deze workshop laat ze je zien hoe je het beste gebruik maakt van de camera op je telefoon, deelt ze haar tips & tricks en vertelt ze je ook hoe je ze eenvoudig nabewerkt, waardoor je foto’s niet onder doen voor die van een pro.

  • 4

    Landschap? Houd je camera recht
    Bij instellingen kun je een raster aanzetten dat zichtbaar is op je scherm. Een soort van boter-kaas-en-eierenlijnen waarmee je ziet of je horizon recht is. Een rechte horizon maakt een foto meteen veel beter. Met scheve horizon komt de foto net wat rommeliger over.
    Landschapsfoto 3.0: Gebruik de panoramafunctie op je telefoon eens in de lengte in plaats van in de breedte, bijvoorbeeld om een mooie hoge boom of en doorkijkje tussen hoge rotsen vast te leggen. Zo krijg je – de hoogte in – veel meer op beeld. Probeer niet te veel te trillen met je hand, anders worden rechte lijnen wiebelig.

  • 5

    Wees creatief met perspectief
    De meeste foto’s maken we als we rechtop staan en de camera voor ons houden. Dat is natuurlijk prima, maar ook een beetje saai voor de compositie. Ga eens door je knieën om die kat op straat van dichtbij te fotograferen, of loop die trap even op om dat pittoreske pleintje van bovenaf vast te leggen.

    Ook handig: gebruik een los smartphone lensje dat je op je telefoon kunt klippen als de camera op je telefoon niet veel in- of uitzoomfuncties heeft. Ze zijn er in verschillende soorten (voor ver weg, fish eye en heel dichtbij), makkelijk mee te nemen en van goedkoop (o.a. bij Action en Bol) tot iets duurder (o.a. bij Media Markt en Kamera Express).

  • 6

    Focus & belichting
    Of iets scherp is hangt af van het focuspunt. Dat kun je zelf bepalen door, wanneer je de camera open hebt staan, op je telefoonscherm te tikken. Je kunt dan aangeven waarop je scherp wilt stellen.

    Tegelijkertijd kun je ook de belichting aanpassen voordat je een foto maakt. Soms heb je niet alle tijd om de perfecte foto te maken en zitten er ongewilde objecten in de achtergrond van het beeld. In dit geval kun je die achtergrond vervagen door de portretmodus te gebruiken. Deze functie heeft een scherptediepte-effect waardoor je onderwerp (mens, kat, voorwerp, toetje) scherp in beeld komt terwijl de achtergrond wazig wordt.

  • 7

    Zoek mooi licht op
    Tussen de middag is het licht op een onbewolkte zonnige dag vaak heel fel. Het mooiste licht heb je vaak ’s ochtends voor tien uur. Vaak heb je supermooi licht als de zon net opkomt. Hetzelfde geldt voor het einde van de dag, in de lente en zomer van zes tot negen uur. Hoe meer richting negenen, hoe mooier. Ze noemen dat niet voor niets het ‘gouden uur’. Daarna begint de schemering en het ‘blauwe uur’. Het licht is dan vaak iets koeler en heeft ook weinig contrast, omdat er geen direct zonlicht meer is.

    Om overbelichte foto’s te voorkomen, kun je de belichting naar beneden bijstellen op je telefoon. Dit doe je door op het ‘werkbalkje’ te klikken als je de camera opent. Klik op het belichting-icoontje en schuif naar links of rechts om de juiste belichting in te stellen.

  • 8

    Ga voor spontaan
    Zeg niet tegen mensen dat je een foto van ze gaat maken. Houd je camera gereed en maak meerdere foto’s wanneer er bijvoorbeeld iemand het water in gaat springen en of wanneer een groep mensen die samen gaat poseren, nog niet klaar staat en iedereen lacht.

    Die foto’s zijn vaak veel leuker dan de geposeerde foto’s. Door de knop op je telefoon langer ingedrukt te houden wanneer je de foto maakt, kun je een reeks foto’s maken. Tijdens een actie kun je hierdoor makkelijker het beste plaatje maken. En wie weet zit er dan ook wel eentje tussen waarbij voor de verandering niemand z’n ogen dicht heeft.

  • 9

    Bewerk je foto’s
    Tevreden met de gemaakte foto’s? Dan kun je ervoor kiezen om ze te bewerken. Op de meeste telefoons zitten standaard bewerkingsopties, maar je kunt ook een speciale app downloaden.

    SnapSeed is een van de populairste apps om foto’s te bewerken. Je kunt je foto’s hiermee heel eenvoudig rechtzetten, uitsnijden, de belichting finetunen of een speciaal effect meegeven.

    Nog een fijne fotobewerkings-app is Afterlight. Daarmee haal je bijvoorbeeld het knal-appeltjesgroene van het gras er even uit. Het beeld net iets warmer te maken of een beetje meer contrast te geven, maakt vaak al een wereld van verschil.

    Pixlr heeft ook allerlei handige functies om je foto’s te bewerken. Daarnaast beschikt de app over een collagefunctie. Zo kun je meerdere foto’s bij elkaar plaatsen en een collage maken.

  • 10

    Doe iets met je foto’s
    Zonde als je mooie foto’s hebt gemaakt en er daarna niets mee doet. Zoek de mooiste uit, druk er een paar af om in te lijsten of maak er een boekje van.

    Ook leuk: met IXXI kun je een minicollage van je vakantiefoto’s maken voor aan je muur. De foto’s worden gedrukt op kaartjes van 10×10 cm die met elkaar een mooie en persoonlijke wanddecoratie vormen. Tijdens het maken van je collage kun je gebruikmaken van filters, zodat het beeld één geheel wordt. Ook kun je de foto’s afwisselen met beeld uit de IXXI-beeldbank, zoals een grote stip of een palmblad, waardoor je meer rust in de collage creëert.

Zelf op de foto?

Je ontkomt er niet aan, want je kunt je niet eeuwig achter die telefoon verstoppen. Om te voorkomen dat je met een driedubbele onderkin of onnodig lomp op de foto staat, hierbij wat tips & tricks.

  • Duw je kin en de rest van je hoofd een klein beetje naar voren als je op de foto gaat. Dat voelt onnatuurlijk, maar werkt heel goed op de foto. Je gezicht lijkt slanker en wat ook maar een beetje op een onderkin lijkt, verdwijnt als sneeuw voor de zon.

  • Door je schouders een beetje naar voren te duwen benadruk je je sleutelbeenderen en lijken je armen slanker. Een goede houding oogt meteen elegant en dat kan natuurlijk nooit kwaad.

  • Door je tong tegen je gehemelte net achter de voortanden te duwen, oogt je lach relaxed in plaats van een tikkie overdreven.

  • Ga nooit pontificaal voor de camera staan, maar draai je bovenlichaam lichtjes. Zet de ene voet voor de andere, richt de punt van je voet naar de camera en plaats je gewicht op je achterste voet.

  • Groepsfoto’s zijn altijd ingewikkeld. Iedereen wil er goed opstaan, dus niemand wil aan de buitenkant van de groep staan, want daar lijk je het grootst. Slanker op de foto? Ga tussen andere mensen staan.

  • Wat je ook doet met je armen, druk ze nooit tegen de zijkant van je lichaam. Je arm lijkt het slankst als je je hand op je heup of nét iets verwijderd van je lichaam laat hangen.

  • Oefening baart kunst. Maak een paar selfies voor de spiegel, probeer zo je beste hoek te vinden en houd je daaraan vast.

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Leuke dingen doen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu