Eropuit: wandelen, fietsen en varen

Wat gaan we doen nu het voorjaar uitbarst? Vogels kijken en varen in de Biesbosch, lanterfanten langs de Linge, fietsen door de stiltegebieden van Twente of naar een bijzonder museum dat helemaal in het teken staat van eten. Vier aanraders van vier experts.

Sarah-Mie Luyckx schrijft onder meer voor dagblad Trouw over wandelen, en loopt in het voorjaar graag Klompenpad het Rhenoijschepad (9 of 14 kilometer).
‘De Betuwe is op sommige plekken sprookjesachtig wanneer in de lente de fruitbomen bloeien. Daarom is dit Klompenpad door het Gelders rivierenlandschap er een voor ieders wandellijst. Klompenpaden heten zo omdat ze door het boerenland gaan. Toch voert dit traject voor een flink deel over verhard pad. Maar er zijn nog genoeg kilometers met gras onder de voeten. Langs de Linge loop je als het niet te drassig is onderaan een dijk richting Asperen. Je wandelt langs Fort bij Asperen, een robuust militair erfgoed van medio de negentiende eeuw, voorzien van horeca en in normale tijden allerlei culturele activiteiten. Daarna komt Acquoy, waar mogelijk de scheefste kerktoren van Nederland staat. Die wordt daarom wel de Betuwse toren van Pisa genoemd, én – je zou het zelf nooit verzinnen – eronder prijkt het graf van mevrouw Cornelia Pisa, echtgenote van de plaatselijke predikant die in 1941 het leven liet.

Ook de krappe bocht om de kerk – met ertegenover het prachtige wit gepleisterde Polderhuis – is goed voor een memorabel momentje. Je hebt vanaf daar een geweldig vergezicht over de rivier. Het is vervolgens nog een lekker stukkie over de Lingedijk, met wederom beeldig vastgoed en boomgaard. En vergeet af en toe vooral niet achterom te kijken naar Acquoy. Om je decennia terug in de tijd te wanen.

Info: klompenpaden.nl/klompenpad/rhenoijschepad. Ook kun je gratis de Klompenpaden-app downloaden op je telefoon.


Harm Blom, boswachter bij Staatsbosbeheer, raadt varen in de Biesbosch aan.
‘De Biesbosch is een zoetwatergetijdengebied dat uniek is in Europa. Tegenwoordig kun je er ook volop wandelen en fietsen, omdat er natuur- en recreatiegebieden zijn aangelegd. Maar varen blijft dé manier om deze rivierdelta op een ontspannen manier te verkennen. Verschillende oude kreken zijn weer in de oude luister hersteld. Daardoor is het gebied een stuk ruiger geworden; heeft het meer zijn oorspronkelijke karakter teruggekregen. De natuur staat nu op barsten. Allerlei planten en bomen komen in bloei. En de trekvogels zijn massaal teruggekeerd uit Zuid-Europa en Afrika. Het dorre bruine riet begint weer frisgroen te kleuren, en met name in de ochtend en namiddag heb je kans zingende moerasvogels te horen: de blauwborst, kleine karekiet en ook de snor, die een snorrend geluid maakt. Daarbij kun je zeearenden en bevers spotten.

Rust is erg belangrijk voor de Biesbosch. Huur een kano of elektrische fluisterboot, dat is de beste manier om de Biesbosch varend te verkennen. Daarvoor hoef je niet pers se de kern van het gebied in. De randen in het Brabantse deel, bij Werkendam en Hank, zijn ook de moeite waard. Voor het Zuid-Hollandse gebied kun je terecht in het Biesbosch-centrum Dordrecht. Er is uitgebreide horeca, een informatiecentrum, en een klimbos. Daarbij is het een goed vertrekpunt voor fietstochten en wandelingen. Een pontje brengt je gratis naar een eiland, waar je zo’n anderhalf uur kunt lopen.

Info: bieschboscentrumdordrecht.nl, staatsbosbeheer.nl/biesbosch


  • TIP

    Stap in de beverbus en speur mee naar de bewoners van het Almeerderhout. Tijdens de tocht vertelt de gids je alles over dit jonge natuurgebied in Flevoland. Neem je fototoestel mee, want wie weet kom je onderweg een ree, vos, buizerd of andere bewoner van deze stadsbossen tegen.


Sietske van Zanten, directeur van het LAM, adviseert een bezoek aan het Lisser food art-museum, in combinatie met een bezoek aan de Keukenhof, of fietstocht ernaartoe. ‘Het thema van het LAM museum is eten en consumeren. Dat heeft te maken met de achtergrond van de oprichter van het museum. Jan van de Broek, wiens vader aan de wieg stond van de Dirk-supermarktketen. Maar nog belangrijker is dat het onderwerp is dat ons allemaal raakt en verbindt. Heel veel kunstenaars hebben er bovendien wat mee gedaan. Het museum dat twee jaar geleden de deuren opende, heeft een internationale collectie van zowel figuratieve als conceptuele kunst van gerenommeerde namen en jong talent. Een ook letterlijk spraakmakend meesterwerk is dat van de Israëlische Itamar Gilboa. Een installatie van 7000 producten, uitgevoerd in mat wit porselein, die hij in één jaar tijd heeft geconsumeerd: pakken melk, komkommers, croissantjes … Wie door de collectie trek heeft gekregen, kan bij ons niet zijn honger stillen. We willen een plek zijn waar het allemaal om kijken draait. Maar het LAM staat op het landgoed Keukenhof vlakbij het kasteelrestaurant de Hofboerderij. Combineer het museum met een bezoek aan de beroemde bloemententoonstelling aan de overkant van het museum.’

Info & tickets: lamlisse.nl. NB De entree van het museum bedraagt € 7,50. Maar je mag ervoor kiezen niet te betalen. Wel altijd online reserveren.


Simone Damhof, boswachter bij Natuurmonumenten, tipt de fietsroute Stiltegebieden in Twente (39 kilometer).
‘Deze tocht is ideaal als je wil genieten van de Twentse natuur, waarop de textielbaronnen uit deze streek vanaf de negentiende eeuw hun stempel hebben gedrukt. Om de stad uit te kunnen waar hun fabrieken stonden, lieten zij landgoederen aanleggen met veel loofbos, lange rododendron- en bomenlanen en kabbelende beekjes, waarlangs in de lente volop voorjaarsbloemen staan. Het landschap is er opvallend glooiend, wat mensen niet snel verwachten van Twente. Maar in de voorlaatste IJstijd hebben gletsjertongen vanuit het noorden er stuwwallen opgeduwd.

De route begint in Oldenzaal: een mooi oud stadje met een prachtig Marktplein. Daaraan staat de statige Plechelmusbasiliek, waarvan je de toren gratis mag beklimmen. Rondom zijn allerlei kroegjes met terrasjes. Daarna gaat het in noordelijke richting de stad uit naar de Tankenberg, die met zijn 85 meter de hoogste berg is van Overijssel. Een kuitenbijtertje, maar de moeite van het bedwingen waard. Met helder weer kun je vanaf de top tot ver in Duitsland kijken. Na het leuke dorpje De Lutte, waarvan de ijssalon tegenover de kerk een aanrader is, kom je langs Arboretum Poort Bulten. Ook een erfenis van een van de textielbaronnen. In deze parkachtige tuin staan duizend verschillende soorten bomen vanuit de hele wereld. De Chinese tempelboom bijvoorbeeld, die in het voorjaar prachtig bloeit. En ook de Sequoia: een indrukwekkende Amerikaanse reus, waar je met een paar mensen omheen kunt staan. Daarbij is er de Schenkerij met leuke menukaart en heerlijk eten. Via Losser, de gemeente die overigens de meeste Natuurmonumentengebieden telt, beland je weer in Oldenzaal.’

Info: natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/twente/route/fietsroute-stiltegebieden-twente

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan