Bespaar energie en 90 euro per jaar

De energieprijzen gaan fors stijgen, lezen we in de media. Wat is wijsheid om te doen?

Heb je een lopend contract?

Dan kun je het best blijven zitten waar je zit.

Heb je een variabel tarief?

De Consumentenbond adviseert om nog even af te wachten. Een nieuw contract afsluiten in nu heel duur. Tegen het einde van het jaar is er meer duidelijk. Het is verstandig om het nog even aan te kijken. Energie-expert Joris Kerkhof van Independer adviseert in de Volkskrant om voor een contract van een jaar te gaan en volgend jaar nog eens te kijken hoe het met de tarieven zit.

Loopt je contract binnenkort af?

Dan hoor je bij de 10% die ‘iets moet’. Het is moeilijk om daar op dit moment een goed advies voor te geven. Veel meer mensen dan voorheen kiezen nu voor het afsluiten van een langlopend contract van drie of zelfs vijf jaar. Maar de prijzen zijn nu al best hoog. Kerkhof vindt het niet verstandig om je nu vast te pinnen op een tarief dat nu al hoog is. Maar, zegt hij, als we koude winters krijgen en de situatie op de gasmarkt blijft even slecht, dan krijgen de snelle overstappers misschien toch gelijk. Maak dus een persoonlijke afweging.

Je bespaart € 90 per jaar als je thuis de verwarming één graad lager zet dan je bent gewend.

Tips om nog meer op verwarming te besparen

  • 1

    Hou alle deuren zoveel mogelijk gesloten.

  • 2

    Zet je thermostaat vanaf een uur voordat je gaat slapen en als er niemand thuis is op 15 graden en overdag 1 graad lager dan je gewend bent.

  • 3

    Verwarm je bed met een kruik of elektrische deken en laat de radiator uit.

Bron: Milieu Centraal, De Volkskrant

Lees ook deze bijlage
Lees meer over: Bespaartips en Zuinig leven

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (1)

Harrieët Bakker-Streppel
12-10-2021 om 15:44

Ik heb sinds kort een airco die ook kan verwarmen. Ik vind het ook een fijnere warmte. Voor verwarmen verbruik je volgens mij ongeveer 80% van al je gasverbruik. Om met een airco te verwarmen heb ik on line gelezen dat je per kube gas, 2kwh stroom verbruikt en gas is bijna 4 keer zo duur als stroom, dus met airco verwarmen bespaart ongeveer 50% op je verwarmingsbudget. Daarnaast had ik vorige maand zonnepanelen laten plaatsen, waardoor de besparing enorm is. Maar ook zonder die zonnepanelen is verwarmen met airco voordeliger dan gas en heb je ook de voordelen als je wilt koelen in een warme zomer.

Praat mee