Een feestje voor de aarde: donderdag 22 april

Slecht nieuws over de toestand van het leven op aarde horen we helaas al vaak genoeg. Eén dag per jaar is het echter feest: op 22 april als de internationale Dag van de Aarde wordt gevierd. Een prima dag om zelf – thuis, in de buurt, op het werk, via school – een bijdrage te leveren aan het mooier en schoner maken van onze planeet.

Het initiatief voor de Dag van de Aarde komt uit Amerika. Daar wordt al sinds 1970 Earth Day georganiseerd: een dag waarop veel scholen, bedrijven en buurten, net zoals hier tijdens de Landelijke Opschoondag, helpen met het opruimen van zwerfafval. Inmiddels nemen meer dan 1 miljard mensen in 192 landen ieder jaar deel aan Earth Day-activiteiten, waarmee het de grootse actiedag ter wereld is.

Een gezonde planeet is een noodzaak

Dit jaar is het thema van Earth Day ‘Restore our earth’ ofwel ‘Herstel onze aarde’. Volgens de organisatie moeten hiervoor alle middelen en mogelijkheden worden ingezet die er zijn. Een gezonde planeet is geen optie: het is een noodzaak. In Nederland wordt de Dag van de Aarde sinds 2002 gevierd als een dag voor bezinning en plezier. Het accent ligt daarbij op positivisme. Een dag om dankbaar te zijn voor alles wat de aarde ons geeft en te genieten van wat er allemaal groeit en bloeit. Een echte feestdag dus!

Tips om op 22 april bewust stil te staan bij de Dag van de Aarde:

 • 1

  Zet de wekker lekker vroeg (de zon gaat al op om 6.30 uur) en doe de zonnegroet, een fijne yogaoefening om mee wakker te worden.

 • 2

  Douche kort. Met een timer of zandloper op maximaal vijf minuten voorkom je waterverspilling. Je favoriete liedje luisteren werkt natuurlijk ook!

 • 3

  Trek groene (feest-)kleding aan. Alle (meer dan 50) tinten groen matchen met elkaar en je vormt zo een mooi geheel met de natuur.

 • 4

  Organiseer een (online) buurtontbijt. Bak voor iedereen een feestelijke stapel vegan pannenkoeken.

 • 5

  Gewoon aan het werk vandaag? Maak Ecosia  tot je nieuwe zoekmachine en begin met het planten van bomen bij elke zoekopdracht.

 • 6

  Neem als je gaat wandelen een vuilniszak mee om de ergste troepjes te verzamelen. Ook leuk: zoek een blote voetenpad op, de afwisselende ondergrond zorgt ervoor dat je kunt genieten met al je zintuigen!

 • 7

  Zaai inheemse bloemzaden in je tuin of op je balkon. Daar komen vlinders en insecten zoals bijen graag op af. En dat zorgt weer voor extra leven in de brouwerij.

 • 8

  Toch te slecht weer om buiten te zijn? Knutsel dan iets rondom de aarde, op Pinterest staan zat voorbeelden. Zoek maar eens op ‘diy earth’. Ook ‘knit earth’ of ‘crochet earth’ leveren leuke resultaten op.

 • 9

  Maak voor het avondeten een kom soep van groenten uit de eigen moestuin, eventueel met vegaballetjes erdoor.

 • 10

  Kijk ’s avonds een toepasselijke film of documentaire. Bijvoorbeeld over een van deze twee vrouwelijke klimaathelden: Jane Goodall (‘The Hope’) en Greta Thunberg (‘I am Greta’).

 • 11

  Poets je tanden met een bamboe-tandenborstel, dat zorgt voor oneindig veel minder plastic afval.

Meer lezen over de Dag van de Aarde? In Krant van de Aarde, een uitgave van de stichting Dag van de Aarde, lees je het hele jaar door positief nieuws over ontwikkelingen, initiatieven, projecten en evenementen die de aarde beter en mooier maken.

Lees meer over: Duurzaam leven, Gezond leven en Schoonmaken en opruimen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu