Een ander leven na corona

We zijn er met z’n allen he-le-maal klaar mee, corona en alle beperkingen die daarvan het gevolg zijn. Gelukkig is er licht aan het einde van de tunnel en komt het normale leven steeds dichterbij. De Britse zelfhulpauteur Tony Crabbe stelt voor om deze moeilijke periode te benutten om ons leven anders in te richten.

Je leven anders aanpakken na corona

Je hebt vast wel eens tijdens een vakantie, relaxt liggend onder een parasol met een glas rosé in je hand, gedacht: ‘Als ik straks thuiskom, ga ik mijn leven helemaal anders aanpakken’. Om vervolgens binnen no time weer in vertrouwde gewoonten te vervallen. Momenteel is voor velen een vakantie nog niet aan de orde, maar wellicht is dit wel een goed moment om eens kritisch naar je leven te kijken. En ook wat veranderingen door te voeren.

Tony Crabbe schreef het populaire zelfhulpboek Nooit meer te druk en weet waarover hij praat. Hij is psycholoog en adviseert megabedrijven als Microsoft en Disney over omgaan met drukte, het maken van de juiste keuzes en het voorkomen van stress. Vorig jaar verscheen zijn boek, getiteld Een nieuw begin, vol met praktische tips voor een gelukkiger leven tijdens en na de coronapandemie.

Wat wil je echt in het leven?

Tony woont met zijn gezin op het platteland in Spanje, een land waar vorig jaar de omvang van de crisis heftiger te zien was dan elders. Er was een strenge lockdown en mensen worstelden met de quarantaine. Het zette Tony aan het denken over hoe hij deze situatie kon gebruiken om zijn leven anders in te richten. Zijn stokpaardje is namelijk stress.

Volgens hem komt die hausse aan midlifecrises, burn-outs en dertigersdilemma’s in de laatste jaren doordat mensen niet goed kunnen omgaan met drukte en spanning. En die zijn juist volop aanwezig tijdens deze crisis. In zijn boek raadt hij mensen aan om eens goed de tijd te nemen om opnieuw te bepalen wat ze nou écht willen in het leven. Volgens hem heeft deze crisis ons ook een nieuwe les geleerd: het belang van spontane momenten: alles even loslaten, spelen en gek doen.

Levenskompas

In ‘Een nieuw begin’ gebruikt hij een kompas om de vier belangrijke pijlers in het leven aan te duiden.

Noord: dat is het vinden van wat echt belangrijk is in het leven door scherpe keuzes te maken. Dit om te voorkomen dat er een constante afleiding is door bijzaken.

West: die richting staat voor werk en hoe je, onder meer door grenzen te stellen, kunt bepalen hoe je je werk gezond inricht. Sinds het begin van het thuiswerken zijn de grenzen tussen werk en privé vervaagd en is het evenwicht veel complexer. Een manier om dat in goede banen te leiden, is om goede afspraken te maken met je baas en heel specifiek te zijn in wat je wilt.

Oost: staat voor thuis en gezin. Volgens een studie van de Amerikaanse Duke University berust zo’n 45 procent van ons dagelijks gedrag op gewoonten. Door de quarantaine en het thuiswerken zijn veel automatismen verstoord geraakt, waardoor er meer vermoeidheid en stress kan optreden. Breng je vroegere gewoonten die belangrijk voor je waren in kaart en probeer die in te passen in je nieuwe routine.

Zuid: die richting staat voor de spontane momenten waarvoor je de juiste omstandigheden moet proberen te creëren. Je kunt vanzelfsprekend geen spontaniteit inplannen maar je kunt wel tijd maken voor activiteiten die daartoe kunnen leiden.

Nieuwe en betere routines inbouwen

‘We zouden toch wel gek zijn als we niet even achterover leunen om te kijken wat deze tijd ons heeft opgeleverd. Natuurlijk zijn er zat aspecten aan dit nieuwe leven die ontzettend vervelend zijn, maar er zit ook veel goeds in de nieuwe routines die we inmiddels hebben opgebouwd. Laten we daar gebruik van maken door te bedenken hoe we manieren kunnen vinden om die in te bouwen in het leven na corona. Zo kunnen we definitief afkicken van bepaalde routines die ons eigenlijk al langer dwarszaten’, aldus Tony Crabbe.

Dit is een EXTRA artikel

Dit is een EXTRA artikel en alleen te bekijken voor abonnees. Maak nu een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past om direct onbeperkt toegang te krijgen tot alle artikelen.

Maak een account aan