Consuminderen: weg met de verspilling

Sparen en bezuinigen op de huishoudpot. En dan merk je ineens dat je ook nog eens meehelpt aan een duurzame wereld. Dat geeft een lekker gevoel.

‘De coronacrisis is een kans,’ hoorde ik laatst iemand zeggen tijdens een ‘bijpraatsessie’ op Zoom. Een kans voor wat dan? Nu de pandemie hand in hand gaat met een recessie zie ik niet meteen zo veel kansen. Alles wordt eerder minder. Dat zag ik dus fout. Tevreden zijn met minder, daar zit ‘m juist die kans in. De wereld zou er in ieder geval heel erg van opknappen als we met z’n allen eens wat rustiger aan gingen doen, onze consumptiedrift zouden temperen. Horen we hier een echo van de jaren zestig? Toen hippies riepen: ‘Weg met de consumptiemaatschappij!’ Misschien een beetje wel, maar met dit verschil: de weerzin tegen het gedachteloze consumeren is niet langer een holle frase van een stelletje alternatievelingen, maar een serieuze levensstijl geworden voor mensen zoals jij en ik. Ze noemen het consuminderen en komen er vrolijk voor uit. ‘Als ik vertel waar ik mee bezig ben krijg ik heel veel positieve respons, mensen willen vaak weten hoe ik het doe,’ zegt Adine Versluis die sinds de bankencrisis van 2008 serieus begon met consuminderen.

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit is een EXTRA artikel en alleen te bekijken voor abonnees. Maak nu een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past om direct onbeperkt toegang te krijgen tot alle artikelen.

Maak een account aan