U vraagt, ChatGPT draait
Stel ChatGPT online een vraag en je krijgt zomaar antwoord, vaak ook nog zinnig. We hebben het over kunstmatige intelligentie (AI: artificial intelligence) dat sommige mensen doet huiveren en anderen wildenthousiast maakt. Onderzoeker Max van Duijn van de Universiteit Leiden legt uit hoe het werkt.
Toen ChatGPT eind 2022 voor het eerst online kwam, was de wereld in rep en roer. Opeens kon iedereen gebruikmaken van een intelligente chatbot die gewonemensentaal spreekt. De chatbot van het bedrijf OpenAI heeft zijn weg naar het publiek inmiddels wel gevonden.
Ideeën nodig voor een kinderfeestje of pubquiz? Checken of je mailtje grammaticaal klopt? Een Engelstalig lofdicht schrijven op een gootsteenputje? ChatGPT draait z’n hand er niet voor om. In rap tempo verschijnen de prachtigste volzinnen op het scherm, met een creatieve inslag waar je u tegen zegt. En ben je toch niet helemaal tevreden, dan kun je ChatGPT gewoon vertellen dat het anders moet. Korter, langer, grappiger, eenvoudiger, of in de stijl van Maarten van Rossem … U vraagt, ChatGPT draait.
Geen mens achter het scherm
Het chatten met ChatGPT voelt zo natuurlijk dat je haast zou denken dat er een mens achter het scherm zit – iemand met het wereldrecord sneltypen op zijn naam dan. Maar zo werkt het natuurlijk niet.
Dit is een EXTRA artikel
Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!