Bezeten van eten: foodie Maarten Kuiper

Eten is veel meer dan voedsel. Vraag maar aan de mensen wiens leven en werk draait om eten. Maarten Kuiper (36) organiseert events op het gebied van voedsel, landbouw en duurzaamheid. Geregeld loopt hij een paar weken mee met bedrijven uit de voedsel(verwerkings)industrie. Zijn bevindingen beschrijft hij op zijn platform Food Chain Traveler.

‘Mijn vriendin kookt meestal, dat kan ze veel beter dan ik. Ik schrijf en praat erover, dat is ook belangrijk. Acht jaar lang organiseerde ik events en talkshows over de voedselketen en de productie van voeding. Gaandeweg bekroop mij de frustratie dat ik er weliswaar heel veel over praatte, maar zelf te weinig op een boerderij kwam. Ik besloot op reis te gaan langs de voedselketen en daarover te schrijven op het platform Food Chain Traveler. Zo draaide ik mee met de pulsvissers op de Noordzee, die door de EU werden gedwongen te stoppen met elektrische pulsvisserij. En vorig jaar reisde ik door Groot Brittannië om boeren en ondernemers te interviewen over de invloed van Brexit.
Voedsel vind ik interessant omdat het aan veel verschillende onderwerpen te koppelen is. Heel primair gaat voedsel over eten, over wat ons in leven en gezond houdt. Maar het is ook geborgenheid, het is cultuur, het gaat over arbeid. Wie werken er nu eigenlijk op dat land? En waarom die mensen en niet anderen? Toen corona kwam, werd deze vraag ineens urgent. Arbeiders uit Polen of Bulgarije konden niet meer hierheen komen, dus hoe moest dat met de oogst? Samen met een vriend heb ik mensen uit de culturele sector zonder werk gekoppeld aan boeren die kampten met een arbeidstekort. Zelf werkte ik ook mee op het land. Ook meldde ik me als vrijwilliger bij een bevriende boer met een melkveehouderij in Weesp. Via die boer kwam ik in contact met MOMA, More than Milk Amsterdam; een organisatie die de zuivelproducten van de boer direct bij de klant brengt om zo te laten zien welk bedrijf en welke koeien verantwoordelijk zijn voor die lekkere melk of yoghurt. Nu sta ik op zaterdag met een ventkar op straat. Tussendoor doe ik ook andere klussen die lucratiever zijn, want met werken op het land bouw ik niet bepaald een goed pensioen op. Ik werk nu als redacteur aan een videoreeks over de korte voedselketen.
Ik hoop dat als mensen meer weten van de wereld achter de voedselindustrie, ze dan ook verstandige keuzes maken.

Lees meer over: Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu