Antoinette maakt zuurkoolstamppot
Heerlijk, in de winter stamppot eten. Zuurkool is een van mijn favorieten. Ik ben het pas tijdens mijn zwangerschappen gaan waarderen, gek genoeg, maar daarna heb ik het nooit meer losgelaten. Gewoon met aardappelen en een (vega)worst, maar als variatie zijn zoete aardappelen een echte aanrader.
Ingrediënten voor 4 personen
• 500 g (oranje) zoete aardappelen
• 500 g zuurkool, even laten uitlekken
• 1 ui
• 1 teentje knoflook, gehakt
• 6 dadels, ontpit en in stukjes
• 80 g ongebrande walnoten
• 125 g crème fraîche
• 100 g geraspte oude kaas
• chilipeper
• boter om de ovenschaal mee in te vetten
Bereiden
- Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes.
- Doe in een laagje water in een flinke pan, voeg de knoflook toe en kook ongeveer 10 minuten tot de aardappelen zacht zijn.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.
- Hak een uitje fijn.
- Stamp de zachte aardappelen tot een gladde massa met wat kookvocht.
- Roer de uitgelekte zuurkool, het uitje, de dadels en de crème fraîche erdoor, en breng op smaak met chilipeper (voor de liefhebber, het kan ook zonder of met zwarte peper).
- Zorg dat alles goed gemengd is voor je het in de ovenschaal schept.
- Strijk glad en strooi de walnoten erover en dan de kaas.
- Zet twintig minuten in de oven tot de kaas goudbruin is.
Liever vegan?
Vervang de crème fraîche door sojaroom, de boter door olijfolie en doe in plaats van kaas wat paneermeel met in de koekenpan geroosterde sesamzaadjes over de walnoten. Ook heerlijk!