Angst overwinnen doe je zo

Op zich is angst niet bezwaarlijk, want het behoedt ons voor gevaarlijke situaties en het maakt ons alert, maar het moet niet je hele leven gaan beheersen. Als dat dreigt te gebeuren, is ingrijpen noodzakelijk. Psycholoog Arentina Drenth schreef een boek om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Psycholoog Arentina Drenth

Wat motiveerde je om dit boek te schrijven?

Arentina: “Ik ben als psycholoog gespecialiseerd in angst, depressie en trauma. Dat ik gekomen ben tot het schrijven van dit boek is eigenlijk een grappig verhaal. Ik kwam in de overgang en Francine Oomen heeft daar een boek over geschreven. Maar ik heb al zó veel boeken gelezen waarbij ik altijd dacht: Wat een hoop woorden kunnen hier worden weggelaten!

Als je heel langzaam leest, zoals ik omdat ik dyslectisch ben, is elk woord dat er te veel staat er eentje te veel. Ik begin er vaak niet eens meer aan, maar dat boek van Francine heb ik dus in één keer uitgelezen. Toen wist ik dat ik ook zo’n soort boek wilde maken, met tekeningen erin die de tekst verduidelijken. Een boek dat makkelijk leesbaar is en toch wetenschappelijk onderbouwd.”

Was het moeilijk om het zo te doen?

“Het moeilijke zat hem erin dat ik geen schrijver ben, want dyslectisch. Gelukkig in lichte mate, anders had ik ook nooit kunnen studeren, maar het was af en toe wel een struggle. Maar de gedachte dat ik met mijn boek misschien mensen kan helpen, al zijn het er maar een paar, heeft eigenlijk altijd het vlammetje in mij doen aanblijven. Ook op de momenten dat ik er even geen zin meer in had.

Zijn angsten van mensen in de afgelopen jaren veranderd?

“Nee, een angst gaat altijd over basisveiligheid. Je hebt natuurlijk heel veel verschillende soorten angsten, maar de basisveiligheid staat centraal.”

Zijn er veel mensen die last hebben van angsten?

“Ja, veel! Eén op de drie mensen ervaart sinds de coronacrisis meer angstgevoelens, inclusief depressieve klachten en slaapproblemen. En 50% van de jongeren. Dat zijn er nogal wat dus.”

Wanneer moet je professionele hulp zoeken als je angstig bent?

“Als je angst je gaat belemmeren in je normale leven. Je dingen niet meer doet die je normaal wel zou doen. Ik ben bijvoorbeeld bang om op een paard te stappen, omdat ik er ooit ben afgevallen en er daarna niet lang genoeg meer ben opgezet. Maar dat belemmert mij niet in mijn dagelijkse leven. En dat geldt ook bijvoorbeeld voor vliegangst, als je voor je werk tenminste niet veel hoeft te vliegen.”

Is er altijd wat te doen aan angst?

“Als je angst voelt, moet je als eerste je ademhaling vertragen. En vervolgens je spieren ontspannen en je aandacht richten op het hier en nu. Als je angstig bent, zit je namelijk altijd met je aandacht in de toekomst. Met wat er zou kunnen gebeuren. Bij depressies zie je trouwens vaak dat de aandacht juist in het verleden zit, dat is het verschil tussen die twee. En natuurlijk is het heel moeilijk om je gedachten te stoppen, dan ga je juist denken.

Wat je dan wel kunt doen, is je zintuigen bewust aanzetten. Wat zie je, wat hoor je, wat voel je. En dan bedoel ik niet de angst, maar je tenen in je schoenen, je trui tegen je arm of de wind die langs je gezicht strijkt. Dat is afleiding en dat werkt in eerste instantie heel goed. Als die angst je vaker gaat belemmeren, is het zaak om stap voor stap met die angst om te gaan en hem echt te gaan aanpakken.”

  • Bijna 460.000 mensen zijn bij de huisarts onder behandeling voor een angststoornis.

  • Die groep bestaat voor ongeveer een derde uit mannen en twee derde uit vrouwen.

  • Angststoornissen komen het meest voor tussen de 21 en 29 jaar.

  • De meest voorkomende angststoornis is een enkelvoudige fobie, gevolgd door een sociale fobie.

Arentina schreef het zelfhulpboek Angst overwinnen doe je zo. Meer info vind je op haar site: omfi.nl.

Lees ook deze bijlage

Nieuw bij RADAR+?

RADAR+ biedt waardevolle tips om het gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu eenvoudig een gratis account aan en lees meteen meer!

Probeer RADAR+ gratis