Getest: Bitterballen zonder vlees

De belangrijkste conclusie van deze test: de meeste vega-bitterballen kun je gerust aan vleeseters geven. Belangrijk is hoe je ze klaarmaakt; met een airfryer of een friteuse. Natuurlijk zat er ook een flinke misser tussen. ‘Dit is een winegum, verkleed als bitterbal!’

Bitterballen

de proeverij

We hebben zeven bitterballen blind geproefd, waaronder stiekem één rundvleesbitterbal (Van Dobben). De andere zes bevatten geen vlees, hoewel de Kwekkeboom Old Amsterdam- bitterballen strikt gezien niet vegetarisch zijn, omdat er wat rundergelatine in zit. De bitterballen van De Vegetarische Slager, Slizzy en van Meat Free Days (Aldi) zijn zowel biologisch als vegan, wat betekent dat er geen enkel ingrediënt van dierlijke afkomst in zit, dus ook geen melk of boter. We hadden ook de vegetarische bitterballen van Jumbo Veggie Chef willen proeven, maar die bleken bij drie verschillende vestigingen niet verkrijgbaar, waardoor ze uiteindelijk niet zijn meegenomen. Alle bitterballen zijn klaargemaakt in een Philips Avance Collection Airfryer XXL. Drie soorten (De Vegetarische Slager, Meat Free Days en Slizzy) kwamen daar niet smakelijk uit; daarom hebben we bitterballen van die merken ook gefrituurd. De bitterballen zijn beoordeeld op uiterlijk, temperatuur, knapperigheid van de korst tegenover smeuïge binnenkant, smaak, mondgevoel en stevigheid (niet uitgelopen). Bij de bitterballen zijn drie soorten mosterd geserveerd (Dijon, grove Limburgse en mosterd-mayonaise) en schijfjes komkommer, om tussendoor de smaak te neutraliseren.

het panel

Loethe Olthuis, culinair onderzoeksjournalist
Tieneke Leenstra, vegetariër, eet zelden bitterballen
Pim Beets, fijnproever en bitterballenliefhebber
André Wijnbergen, ervaren proever en vleeseter
Mandy Wijnbergen, regelmatig bitterballeneter
Ronald van Eijk, semiprofessioneel proever
Cora van Capelle, beginnend proever
Ingrid Wijnbergen airfryerde/frituurde de bitterballen, waarbij ze ervoor zorgde dat het panel niet wist wat het kreeg voorgeschoteld

de test

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan