7 Gouden tips voor mantelzorgers
Hoe houd je je taken als mantelzorger vol? Ginette Klein, coördinator bij de Mantelzorglijn, geeft dagelijks telefonisch advies aan mantelzorgers. Ze geeft zeven broodnodige adviezen.
1. Maak zelf gebruik van hulp
Parkeervergunning voor een invalidewagen, huishoudelijke hulp, een aangepaste woning: de gemeente is verantwoordelijk voor alle hulp aan chronisch zieken én aan mantelzorgers. Een ambtenaar mag niet zomaar op basis van een dossier beslissen welke voorzieningen worden toegewezen, ook al doen sommigen dat wel. In plaats daarvan is hij verplicht een persoonlijk gesprek aan huis met de zieke zelf te voeren. Wees als mantelzorger daarbij aanwezig, of liever nog, regel een extra gesprek met de ambtenaar. Je kunt zelf het beste aangeven welke hulp nodig is voor de zieke. Bovendien heb je als mantelzorger zelf óók wettelijk recht op hulp om taken vol te houden. Maak daar gebruik van.
Zorg je voor een ander en heb je vragen? Wil je graag een advies over je persoonlijke situatie? Of heb je behoefte aan een luisterend oor? Bel de Mantelzorglijn: 030 – 760 60 55 Of stel je vraag via WhatsApp. Bereikbaar op werkdagen van 9 – 17 uur.
2. Deel de praktische zorg
Mantelzorgers zijn vaak geneigd álle zorg op zich te nemen. Andere familieleden weten soms niet eens wat je allemaal precies doet. Nodig iedereen in het sociale netwerk van de zieke eens uit, zet alle zorgtaken die moeten gebeuren op papier, en verdeel ze onderling. Je zusje die aan de andere kant van Nederland woont, kan misschien best de administratie op zich nemen. Realiseer je dat als jij het als mantelzorger niet meer volhoudt, iedereen nog verder van huis is.
3 Zoek een steunpunt voor mantelzorgers
Er zijn (gelukkig) nog steeds voldoende vrijwilligers die het leuk vinden op vaste tijdstippen te helpen, door bijvoorbeeld een dagje met je zoon op pad te gaan, of af en toe je moeder mee te nemen voor een wandeling of de boodschappen te regelen voor die goede vriend. Neem contact op met de landelijke vereniging van mantelzorgers. MantelzorgNL kent de vrijwilligersorganisaties en steunpunten voor mantelzorgers bij jou in de buurt, en als je dat wilt, komt iemand bij je thuis voor een persoonlijk gesprek.
4. Trek één lijn
Is er ook professionele hulp aanwezig? Maak dan dat je goed bij ze in beeld bent. Regel één contactpersoon – meestal is er sprake van een team – zodat je niet iedere keer met weer iemand anders te maken hebt. Zo kun je één lijn trekken tussen mantelzorg en professionele zorg. Fijn voor de verzorgers én voor de patiënt zelf.
5. Vertel het op je werk
Ruim 70% van alle mantelzorgers heeft een betaalde baan, en dat percentage neemt alleen maar toe. Toch vertelt slechts een kwart van hen op het werk over hun intensieve zorgtaken. Praat er wel over! Ook kleinkinderen, broers, zussen en huisgenoten hebben recht op een zorgverlofregeling.
6. Neem af en toe afstand
Je bent méér dan alleen maar mantelzorger. Andere sociale contacten dan die met degene die je verzorgt, zijn heel erg belangrijk, zeker als je zelf onder hoge druk staat. Neem af en toe afstand en laad weer lekker op. Regel respijtzorg – kortdurende, intensieve zorg, bijvoorbeeld in een verpleegtehuis – zodat jij als mantelzorger er een weekje op uit kunt. Er zijn wel steeds minder plaatsen voor respijtzorg, maar ook deze taak hebben gemeenten op zich gekregen. En ook hierbij kan MantelzorgNL je verder helpen.
7. Kijk naar de positieve kanten
Als mantelzorger zal de band met de zorgvrager veranderen. Vergeet niet wat je voor elkaar was, en blijf zoveel mogelijk de dingen doen die je altijd al samen deed. Misschien kan je vader, je zusje of je partner nog steeds dat luisterende oor zijn dat hij of zij vroeger ook was. Zo houd je de relatie min of meer gelijkwaardig.