5 tips tegen droogte in de tuin

Nederland heeft steeds vaker last van extreme droogte en dat is te merken in onze tuinen. Wat kun je eraan doen? Jan Graafland is tuinman van de biodynamische Weleda-tuin en geeft 5 tips.

 • 1

  Geef 1 keer per week water. Met het mooie weer hebben de planten en het gras extra water nodig. Geef niet elke dag een beetje water. Maar zet 1 keer in de week de sproeier 1 á 2 uur aan. Zo komt het water tot aan de wortels. Wordt de aarde bovenop gedurende de week droger? Dat geeft niet. Als de wortels maar nat blijven.

 • 2

  Zorg voor schotels onder potten. Plaats altijd een bord of een schotel onder je plantenpotten. Zo loopt het water niet weg en krijgen de wortels de tijd om het water op te nemen.

 • 3

  Let op het formaat van je potten. Kies voor diepe plantenpotten die niet te breed zijn. In diepe potten kan water zich beter vast houden. Bovendien kunnen planten beter groeien omdat de wortels meer ruimte hebben.

 • 4

  Zet planten bij elkaar. Planten houden elkaar vochtig. Zet verschillende planten bij elkaar in één pot. Of zorg voor voldoende planten in je tuin. Hoe meer planten in je tuin of in een pot, hoe beter de planten bestand zijn tegen droogte.

 • 5

  Maak een tuinplan. De ene plant houdt meer van droogte terwijl een andere plant gek is op vochtige plekken. Maak dus voordat je een tuin aanlegt een tuinplan. Kijk waar de droge en vochtige plekken zijn en welke plant daar het best tot zijn recht komt.

Jan Graafland schreef het boek Groene genade, verhalen van tuinman Jan Graafland. In 50 verhalen leidt de tuinman je rond door zijn Weleda-tuin in Zoetermeer en vertelt over de planten, dieren, opmerkelijke gebeurtenissen, leermomenten en twijfels.

Weleda verzamelt de grondstoffen voor haar verzorgings- en zelfzorgproducten bij tuinen en teeltprojecten wereldwijd. Duurzaamheid staat daarbij voorop. Weleda is partner van Natuurmonumenten. Je kunt de tuin online bekijken.

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Duurzaam leven

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu